First Aid Kit blev grammisgalans drottningar. Foto: OLLE SPORRONG
First Aid Kit blev grammisgalans drottningar. Foto: OLLE SPORRONG

First Aid Kit tog hem fyra grammis

Publicerad

First Aid Kit blev Grammisgalans stora vinnare. Systerduon plockade hem fyra tunga priser i samband med onsdagskvällens musikfest på Cirkus i Stockholm.

– Jag är helt mållös och otroligt tacksam, säger Klara Söderberg

Klara och Johanna Söderberg i First Aid Kit kammade hem priser i fyra av sex kategorier de var nominerade i. Duon plockade hem de tyngsta priserna, årets artist och årets album för "The lion's roar". Systrarna Söderberg gick också hem med ytterligare två priser, årets pop och årets kompositör.

– Vi måste tillägna priset till alla unga tjejer som vågar gå sin egen väg och köra sin egen grej och inte låter sig köras över av alla idéer om hur man ska se ut, sade de i samband med att de tog emot ett av priserna.

Priserna på Grammisgalan avrundar ett fantastiskt år för First Aid Kit som nyligen även belönades med prestigefyllda Nordic Music Prize.

Oskar Linnros sparkade igång onsdagskvällens firmafest för musikbranschen på Cirkus i Stockholm med att premiärspela nya singeln "Hur dom än". Galan, som arrangeras av branschorganisationen Ifpi, leddes av Timo Räisänen och Kalle Moraeus.

SHM tog hem två priser

Världsstjärnorna i Swedish House Mafia hade fem nomineringar och plockade hem två statyetter. De fick pris som årets elektro/dans och för andra året i rad blev de årets svenska internationella framgång. Danstrion fanns dock inte på plats.

– Vi är så glada att vi fått er att dansa, hälsade de via en videoinspelning.

Tidigare under dagen blev det också känt att Swedish House Mafias Sebastian Ingrosso tillsammans med Alessandro "Alesso" Lindblad fick ta emot priset som årets innovatör.

Mando Diao var nominerad i fem kategorier och fick hålla till godo med priset som årets folkmusik/visa för sina Gustav Fröding-tolkningar på albumet "Infruset". Priset delades ut av Timbuktu som senare också mottog priset som årets hiphop/soul tillsammans med Damn.

– Kan man ge bort en Grammis? Tycker inte vi borde ha vunnit, alla de andra vi tävlar mot är mer värda, sade Timbuktu i sitt tacktal.

Stiftelsen gjorde årets låt

Det tunga priset årets låt har röstats fram av svenska folket. I år föll valet på Stiftelsens "Vart jag än går".

Mannen med den röda trombonen, Nils Landgren, belönades med hederspriset.

Olle Ljungström uppträde på galan med låten "Världen är bättre nu" från sitt kommande album och Kleerup och Loreen presenterade samarbetet "Requiem solution". Mando Diao avslutade festen med "En sångarsaga".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag