Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Filmstadens besked: Stänger sina biografer

Så påverkar corona nöjesvärlden – evenemangen som ställs in
Filmstadens biograf Saga i Stockholm på måndagskvällen.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Filmstaden meddelar att de stänger alla biografer från och med nu på grund av pandemin. Totalt är det 35 biografer som påverkas av beslutet.

– Från och med i morgon kommer det inte vara några föreställningar, säger Caroline Hellström, pressansvarig på Filmstaden.

Filmstadens biografer stänger tills vidare från och med onsdag 18 mars.

– Från och med i morgon kommer det inte vara några föreställningar, säger Caroline Hellström, pressansvarig på Filmstaden.

Filmstaden ingår i Odeon cinemas group och är en del av northern territory, som är biograferna i norra Europa, där även Norge och Finland ingår.

– Det är ett koncernbeslut för de biografer som ingår i nothern territory. Så vi har beslutat att alla våra biografer i northern territory kommer att hålla stängt, säger Caroline Hellström.

Så många biografer påverkas

På sin hemsida skriver Filmstaden att Svenska Bios och Cinemascenens biografer håller öppet. De biograferna finns med på Filmstadens hemsida, men ingår inte i samma koncern. Därför påverkas inte de av beslutet som tagits av Odeon cinemas group.

Det är alltså Filmstadens 35 biografer på 21 orter i Sverige som påverkas av beslutet. Caroline Hellström säger att biograferna kommer att hålla öppet i morgon, onsdag, så att kunder ska kunna återlösa köpta biljetter.

– Våra kunder är välkomna att höra av sig till vår vanliga kundservice efter det. Det är ju inte så att de måste ta sig till biograferna i morgon för att få hjälp, säger hon.

Hur länge de kommer att hålla stängt är inte bestämt i nuläget.

– Vi följer utvecklingen, som alla andra, och tar beslut längs vägen, säger Caroline Hellström.

Svenska Bio håller öppet

Svenska Bio har valt att fortsätta hålla sina biografer öppet. De har 38 biografer på 35 orter och är Sveriges näst största biografkedja. 

De har utökat sina städrutiner och blockat varannan fåtöljrad så att bara hälften av biljetterna för varje filmvisning kan säljas. Som besökare får man även sätta sig var man vill.

– Sen avvaktar vi och ser. Vi tar det dag för dag. Vi följer myndigheternas riktlinjer och anpassar oss efter deras rekommendationer, säger Suzanna Holmqvist, marknadschef på Svenska Bio, och fortsätter:

– Vi hoppas att folk kan tycka att det är trevligt att komma och se en film och fly lite från det här i en förhållandevis säker miljö trots allt, säger hon.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.