Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nils Petter Sundgren är död – blev 90 år

Expressens filmkritiker Maria Brander om Nils Petter Sundgren.
Nils Petter Sundgren.
Foto: ROGER VIKSTRÖM
Nils Petter Sundgren.
Foto: KRISTER LARSSON
Nils Petter Sundgren.
Foto: OLLE SPORRONG
Nils Petter Sundgren.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Kulturskribenten och journalisten Nils Petter Sundgren har gått bort vid 90 års ålder, meddelar familjen för DN. 

Filminstitutets presschef, Jan Göransson, träffade profilen senast i våras, och berättar att det skulle ha blivit ännu ett möte i höstas.

– Han skulle ha kommit till vår minneskväll för Bibi Andersson 21 oktober, men då orkade han inte.

Kulturskribenten och journalisten Nils Petter Sundgren är död. Det meddelar familjen för DN på måndagen.

Nils Petter Sundgren blev främst känd som en av Sveriges mest framstående filmkrönikörer. Mellan 1963 och 1991 var han programledare för SVT:s ”Filmkrönikan”. Han var också kulturskribent hos Expressen och Månadsjournalen.

Profilen blev 90 år. Han lämnar efter sig fyra barn.

Nils Petter Sundgren är död

Efter beskedet sörjs den erkände filmälskaren av flera kulturpersonligheter.

Filminstitutets presschef, Jan Göransson, träffade Nils Petter Sundgren för sista gången i våras, en kort tid efter att han fyllt 90 år i februari.

– Han kom alltid till våra event. När hans hälsa sedan vacklade kämpade han för att ta sig upp för Filmhusets långa ramp. Men han kom, säger Jan Göransson.

– Han skulle ha kommit till vår minneskväll för Bibi Andersson 21 oktober, men då orkade han inte.

”En slags mentor”

Nils Petter Sundgren lämnade SVT 1991 för en anställning på TV4, där han ledde filmprogrammet ”Bionytt” tillsammans med Hans Wiklund. Senare recenserade han även filmer i ”Nyhetsmorgon.

– Han var en oerhört bildad person, inte bara i film utan även inom konst, litteratur och mode, till och med. Han var väldigt kunnig och hade den här föreställningen om att vilja folkbilda. Det gällde även mig och jag var ju ganska ung när vi började jobba tillsammans, så han blev som en slags mentor, säger Hans Wiklund.

Nils Petter Sundgren tillsammans med Hans Wiklund år 2000.
Foto: JENNY HALLENGREN/TV4 / TV4

Han beskriver Nils Petter Sundgren med värme.

– Det som imponerade mest på mig, det var när han började bli äldre men fortfarande var nyfiken. Han hade murvelgrejen i sig, han var en naturlig journalist och ville veta saker om allt möjligt, säger Hans Wiklund.

– Vi hade väldigt kul när vi jobbade tillsammans.

”Oerhört stor erfarenhet”

Nils Petter Sundgren avslutade sin karriär 2006, varefter han utnämndes till hedersdoktor. Året därpå tilldelades han också en Hedersguldbagge för sitt gedigna arbete för svensk film.

Expressens filmkritiker, Maria Brander, minns Nils Petter Sundgrens långa och ambitiösa karriär.

– Det är en karriär som filmjournalist i femtio år och det känns nästan rekordartat, säger hon och fortsätter:

– Han har varit verksam sedan 1963 och skrev böcker och filmkritik på flera håll. Håller man på så länge samlar man på sig en oerhört stor erfarenhet.

Expressens filmkritiker, Maria Brander.

I Expressen TV får Maria Brander frågan om det i dag finns någon filmskribent som kan mäta sig med Nils Petter Sundgren. Hon svarar:

– Det är klart att det fanns andra filmkritiker vid sidan av Nils Petter Sundgren som varit verksamma, men det finns nog ingen som höll på så länge och som så många generationer kan relatera till. 

”Han hade ett jättestort hjärta”

Eva Beling, producent och regissör, tillbringade mycket tid med Nils Petter Sundgren. Det, i synnerhet när de tillsammans arbetade fram dokumentären Ett liv med film – Nils Petter Sundgren.

Eva Beling minns den tiden som fylld av skratt.

– Det var unikt att sätta sig med arkivet tillsammans med honom. Vi satt tillsammans och tittade på gamla filmrullar från hans karriär i timtal. Han mindes allt. Det var någon gång bara som han inte mindes, men det mesta kom han ihåg. Vi skrattade så mycket ihop och jobbade dygnet runt med det där. Det var verkligen kul, säger hon.

Eva Beling tillsammans med Nils Petter Sundgren i Danmark under inspelningen av ”Ett liv med film – Nils Petter Sundgren”.
Foto: Knut Koivisto

Eva Beling arbetade även med andra projekt tillsammans med Nils Petter Sundgren. Bland annat gjorde de programmen Bergman och kvinnorna, följd av Bergman och männen tillsammans.

– Nils Petter Sundgren hade ett jättestort hjärta. Han var en humanist och en väldigt kul människa, säger Eva Beling.

– Han hade också ett väldigt livfullt och hett temperament. Han var improvisatorisk och väldigt passionerad. Det gjorde att han var otrolig framför kameran, både när det var live och i andra sammanhang, säger Eva Beling.

”Han var ju mr Film”

Ingrid Edström var vd på Svenska Filminstitutet under 1980-talet, och arbetade även med Nils Petter Sundgren på SVT. Hon konstaterar att svensk film har mycket att tacka Nils Petter Sundgren för.

– Han var ju Mr Film i många år. Han gjorde en enorm insats för filmens popularitet, både genom att bevaka och genom att ärligt säga vad han tyckte var bra och dåligt. Dessutom gjorde han ju alla de där otroliga intervjuerna med människor i filmbranschen, säger Ingrid Edström.

– Han hade stor betydelse för filmens plats i samhället och den svenska filmen ska nog vara tacksam för honom.

SFI:s vd: ”En självklar ryggrad”

Anna Serner, som är dagens vd för Svenska Filminstitutet, skriver i ett uttalande till DN:

Nils Petter Sundgren var en självklar ryggrad inom filmjournalistiken. Följaktligen blev han den förste - och hittills den ende filmkritiker - som tilldelats en hedersguldbagge. Filmsverige blev med ens mycket fattigare när denna unika och skarpa röst tystnat.”

Tidningen har även talat med Bengt Forslund, filmproducent och manusförfattare.

– Som den ledande filmkritiker har var under så många år betydde han enormt mycket. Hans stora styrka var att han var så allround, allmänbildad, konstintresserad och med sina språkkunskaper fick han intervjuer med många stora namn. Han satte så stark prägel på ”Filmkrönikan” att programmet aldrig hämtade sig efter att han slutade, säger Bengt Forslund till DN.

Filmkritikern Nils Petter Sundgren har gått bort vid 90 års ålder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.