Filmen sägs ha förutspått viruset – nu vill alla se den

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
VERKLIGHET. En polsk sjukvårdare vid landets gräns till Tjeckien. Polen har meddelat att de kommer stänga sin gräns och införa 14 dagars karantän för alla medborgare som återvänder till landet.
Foto: ANDRZEJ GRYGIEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
FILM. I ”Contagion” spelar Jude Law en konspirationsteoretiker som bidrar till att paniken kring viruset ökar.
Foto: FAME PICTURES / STELLA PICTURES
Gwyneth Paltrow spelar en kvinna som återvänder till Minnesota efter att ha varit i Hongkong, och blir mystiskt sjuk.
Foto: PLANET PHOTOS / STELLA PICTURES SUPPLIED BY PLANET PHOTOS

Medan coronviruset sprids världen över tittar fler och fler på en film från 2011. 

”Contagion” med bland anat Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Marion Cotillard, Jude Law, och Kate Winslet sägs nu ha förutspått Covid-19 och har blivit en viral snackis. 

Manusförfattaren Scott Z. Burns, som gjorde flera års research för att skriva filmen, konstaterar: 

– Vetenskapsmännen som jag pratade med då, och det var många, sa alla att det bara var en fråga om när, inte om, något sådant här skulle hända. 

”Fel gris träffade på fel fladdermus”, säger en vetenskapsman i ”Contagion”, Steven Soderberghs och Scott Z. Burns film från 2011. 

Filmen har fått nytt liv sedan årsskiftet och i samband med att coronaviruset började spridas världen över. ”Contagion” har bland annat tagit sig in på Itunes topplista över de mest hyrda filmerna samt är en av de mest illegalt nerladdade filmerna hittills i år. 

Filmen börjar med hur man hör hur någon hostar. En kvinna, spelad av Gwyneth Paltrow, återvänder senare till Minnesota efter att ha varit i Hong Kong. Hon blir mystiskt sjuk. Några dagar senare är hon död.

”Contagion” – liknaderna med corona

Kvar finns henne make, spelad av Matt Damon. Han är i chock efter det plötsliga dödsfallet. Samtidigt börjar andra personer uppvisa samma symptom som Paltrows rollfigur. Kort därefter är pandemin ett faktum. 

I samband med filmens premiär konstaterade Laurie Garrett - hon var konsult för filmen, har skrivit boken ”The Coming Plague” och som journalist skrivit om HIV, Ebola och SARS - att handlingen i ”Contagion” är ”delvis fantasi, delvis realism och något som helt klart kan hända”.

Scott Z. Burns, som skrev manuset till ”Contagion”, berättar för New York Times: 

– Ett sådant här virus är som spårljusammunition rakt in i vårt samhälle och belyser många av de problem som vi har. Jag minns att det jag oroade mig mest för när jag skrev manuset var att spridningen av desinformation skulle vara minst lika farligt som viruset.

Steven Soderbergh, som regisserade ”Contagion” har tackat nej till intervjuförfrågningar den senaste tiden. Till New York Times säger han att han ”avböjer och hänvisar till social distansering”. 

Alla sa: ”Snart kommer det en stor en”

I intervju 2011 delade Soderbergh med sig av sina tankar kring filmen och den research som han och Scott Z. Burns gjorde. 

– Det var särskilt två saker som var oroande. Den första var att alla vi pratade med sa att ”snart kommer det en stor en”. Sedan handlade det också om de historier vi hörde från folk som kastade sig in i situationer som den i filmen, och hur politik hindrade dem från att göra sina jobb. 

– De dyker upp någonstans där det varit ett utbrott av en sjukdom som går att behandla och de är redo att göra sina jobb, men på grund av någon politisk situation får de aldrig chansen att försöka hindra folk från att dö. 

Gwyneth Paltrow, vars rollfigur dör tidigt i ”Contagion”, la nyligen upp en selfie på Instagram där hon har på sig en mask. 

”Jag har redan varit med i den här filmen. Var försiktiga. Skaka inte hand. Tvätta händerna med jämna mellanrum”, skriver filmstjärnan.

”Contagion”

Film från 2011. Steven Soderbergh regisserade efter manus av Scott Z. Burns. På rollistan finns bland andra Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Laurence Fishburne, Marion Cotillard, Jude Law, Kate Winslet, Jennifer Ehle, Bryan Cranston. 


När ”Contagion” hade biopremiär hyllades den bland annat i vetenskapstidskriften New Scientist för sitt sätt att beskriva ”succén och frustrationen” med vetenskap. En amerikansk vaccinationsexpert konstaterade att ”vanligtvis när en film tar sig an vetenskap brukar filmen offra vetenskapen för dramat. Det är inte sant med ”Contagion”.

LIKHETERNA OCH SKILLNADERNA MELLAN COVID-19 och ”CONTAGION”

Likt Covid-19 har viruset i ”Contagion” sitt ursprung i Asien. Filmens virus kallas för MEV-1, sprids snabbare än Covid-19 och är mycket dödligare; i filmen konstateras att 25-30 procent av de som drabbas kommer dö. Viruset i ”Contagion” är fiktivt, men inspirationen kommer från två verkliga virus. Ett av dem kallas Nipah och det andra Hendra. Den förstnämnda drabbar grisar, medan det andra påverkar hästar.


I ”Contagion” stoppar inte USA resor från Europa eller andra länder. Filmens manusförfattare Scott Z. Burns säger i en intervju med Vulture: ”För en manusförfattare är det en ganska dum idé att låsa dörren när monstret är inne i huset. Däremot kan jag inte förstå hur det ska hjälpa folk i USA att stoppa flyg från Europa.”


I ”Contagion” spelar Jude Law en konspirationsteoretiker som bidrar till att paniken kring viruset ökar. Han påstår bland annat att filmens virus är framtaget i ett labb och anklagar den amerikanska regeringen för att undanhålla ett vaccin som han själv kan tjäna pengar på. I filmen spelar även Facebook en roll för spridningen av desinformation. Kate Winslets rollfigur konstaterar att ”smittkoppor ofta smittade från en person till tre andra, medan falsk information numera ”smittar” mycket snabbare på grund av Internet”.


I ”Contagion” smittar viruset genom hosta eller nysningar. Partiklarna kan också landa på sådant som dörrhandtag och allehanda knappar, vilket gör att viruset kan spridas när folk rör dem och sedan rör sina ansikten. ”Det verkar som att alla som har händer, en mun och en näsa kan sprida det här”, säger en person i filmen. Ian Lipkin, professor på Columbia University och en av filmens konsulter: ”Det här skulle aldrig vara ren underhållning, filmen skulle också ha ett budskap. Idéen var att tittarna skulle bli medvetna om att nya sjukdomar kommer fortsätta dyka upp och sedan när vi tror att de är borta, då dyker de upp igen.” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.