Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Filmbolaget stäms – för detaljen i filmpostern

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Malin Åkerman och Vince Vaughn i ”Couples retreat” från 2009.
Foto: Universal Pictures

En elva år gammal filmposter har fått en omskriven konflikt att blossa upp på nytt i Hollywood.

Och frågan om hur svarta kontra vita skådespelare behandlas har åter hamnat i fokus.

Skådespelaren Faizon Love stämmer filmbolaget Universal studios, rapporterar Hollywood Reporter.

Anledningen är en elva år gammal filmposter för filmen ”Couples retreat”, från 2009, med svenska Malin Åkerman, Jason Bateman, Kristen Bell, Vince Vaughn och Jon Favreau, samt Faizon Love, i rollistan.

På den första postern för filmen syns samtliga skådespelare och kärlekspar i filmen – däribland Faizon Love och hans hustru, spelad av Kali Hawn, det enda icke-vita paret i filmen:

Men när filmen sedan skeppades internationellt tog man bort Faizon Love och Kali Hawn från filmpostern:.

Den nya postern till vänster, den gamla till höger.

Succéfilm

Universal studios bad om ursäkt för tio år sedan men nu stämmer Faizon Love filmbolaget och hävdar att de inte hållit vad parterna hade kommit överens om.

”Universal studios hade inga problem med att ha med svarta skådespelare i komedifilmen. Men när det kom till att marknadsföra filmen för en internationell publik valde Universal studios att segregera långfilmens vita och svarta skådespelare. I stället för att glädjas över maximal exponering vid filmens premiär blev Faizon Love degraderad till den osynlige mannen”, går det att läsa i stämningsansökan, enligt Hollywood Reporter.

”Couples retreat” var en succé som låg etta på biotoppen och drog in hela 1,5 miljarder kronor – långt över budgeten på 500 miljoner.

”Trots det placerade man Faizon Love i baksätet under den resa som hans sex vita medskådespelare fick njuta av”, skriver man i stämningsansökan, enligt Hollywood Reporter.

Faizon Love, längst till vänster, och de andra skådespelarna i ”Couples retreat”.
Foto: Universal studios

Påstås ha blivit lovad filmroller

Striden om filmpostern började redan 2009.

Då hävdade Universal studios först att syftet var att ”förenkla” postern genom att minska antalet skådespelare i bild. Sedan sade man sig ångra beslutet och bestämde sig för att använda den första filmpostern fortsättningsvis.

Enligt Faizon Love ska filmbolaget ha lovat honom ”karriärviktiga” filmroller i framtiden som kompensation.

Något som hittills har uteblivit, skriver Hollywood Reporter.

Liknande incidenter

Fallet med Faizon Love är inte det första där filmbolag i Hollywood har stött på kritik kring hur de marknadsför och lyfter fram svarta skådespelare.

2015 lyftes John Boyega bort från filmpostern för ”Star Wars: The force awakens” inför lanseringen i Kina. På den ursprungliga postern fick John Boyega betydligt större exponering jämfört med till exempel Harrison Ford.

http://twitter.com/raykwong/status/671786339327578112

Och 2013 fick Chiwetel Ejiofor, huvudrollsinnehavare i niofaldigt Oscarsnominerade ”12 years a slave”, som sedermera vann en Oscarsstatyett för bästa film, stå åt sidan för Brad Pitt som hade en mindre roll i filmen.

https://twitter.com/MrCamW/status/1158630334654603264

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.