Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

X-men: Så ser du filmerna i rätt ordning

X-men-universumet kan vara lite rörigt, och filmerna har producerats av olika personer under ett relativt långt tidsspann – om man jämför med andra Marvel-filmer.

Här är den korrekta ordningen att se filmerna.

I och med att X-men startades om under 2010-talet, innebar det att vissa scener i originaltrilogin kan verka märkliga. I serietidningarnas värld är det ingen ovanlighet att det finns parallella tidslinjer och olika universum, och för att njuta ordentligt av X-men får man acceptera detta

1. X-men: First Class

Foto: 20th Century Fox

Den här filmen utspelar sig 1962 och visar hur Charles Xavier för första gången samlar mutanter för att samarbeta och göra gott för världen.

2. X-men: Days of future past

Foto: 20th Century Fox

Mutanterna reser tillbaka i tiden för att avvärja ett dödligt hot. I och med detta blir kronologin i X-men något rörig, eftersom skaparna lutar sig mot att filmerna potentiellt kan utspela sig i två olika tidslinjer, även om det inte är uttalat i filmerna. Karaktären Quicksilver introduceras, den ende från X-men som hittills har figurerat även i Avengers-filmer.

3. X-men origins: Wolverine

Foto: 20th Century Fox

Vi får lära känna en av serievärldens mest ikoniska hjältar för första gången, och även om filmen tar sin början redan på 1800-talet utspelar sig den huvudsakliga handlingen under 80-talet.

4. X-men: Apocalypse

Foto: 20th Century Fox

Här dyker några av de mest framträdande huvudkaraktärerna upp för första gången, Cyclops, Jean Grey och Storm. Även Night Crawler och Angel dyker upp, och det skapar lite huvudbry eftersom de introduceras som helt nya karaktärer även i senare filmer.

5. Dark Phoenix

Foto: 20th Century Fox

Filmen har premiär på bio i Sverige den 5 juni.

6. X-men

Foto: FILMBOLAG

Den första filmen som spelades in, och filmen där Jean Grey, Cyclops och Professor X träffar Wolverine.

7. X2

Utspelar sig några år efter X-men, Wolverine är nu lärare och mentor på Professor X skola. Nu blir kronologi-problemen tydliga, eftersom Nightcrawler introduceras som ny karaktär igen, trots att han borde känna de andra sedan länge.

8. X-men: The last stand

Foto: 20th Century Fox

Ser man filmerna i kronologisk ordning kan man nästan hoppa över den här. I den här filmen händer flera saker som de andra X-men-filmerna helt har struntat i. Karaktärer dör och föds, till exempel introduceras Angel igen, trots att han funnits på kartan sedan Apocalypse.

9. The Wolverine

Foto: BEN ROTHSTEIN / AP TWENTIETH CENTURY FOX

Wolverine reser till Japan, och möter en helt ny fiende.

10. Deadpool

Foto: JOE LEDERER / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är inte jättetydligt när Deadpool utspelar sig, men om man kan utläsa något från de X-men-karaktärer som är med inträffar händelserna i den här filmen ett antal år efter X2. 

11. Deadpool 2

Foto: 20th Century Fox

Uppföljaren utspelar sig strax efter första Deadpool-filmen. Samtidigt, med den meta-humor som karaktäriserar Deadpool-filmerna, driver den med de kontinuitetsproblem som filmserien haft. I en scen får man till exempel se karaktärerna från den kommande Dark Phoenix-filmen samlade.

12. Logan

Foto: 20th Century Fox

Den enda film som helt och hållet utspelar sig i framtiden, där mutanterna är jagade och utdöende. Om du har sett filmerna i kronologisk ordning, grattis! Enligt många fans är det här den bästa X-men-filmen av alla.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.