SNÄLL.Tilda Swinton är van att spela ondskefulla roller. Men nu blir det annorlunda. "I nästa är jag kärleksfull och alkoholiserad", säger hon. Foto: ALL OVER PRESS
SNÄLL.Tilda Swinton är van att spela ondskefulla roller. Men nu blir det annorlunda. "I nästa är jag kärleksfull och alkoholiserad", säger hon.  Foto: ALL OVER PRESS

Trött på att spela ond

Publicerad
Uppdaterad
VENEDIG. Efter rollen som isdrottning i "Narnia" är Tilda Swinton i dag världsberömd som kall och ond. - Jo, jag har spelat häxa i mina tre senaste filmer. Men nu är det slut, jag lovar. I nästa är jag helt annorlunda - kärleksfull och alkoholiserad.
Hon åkte på pumpen i första "Narnia"-filmen. För skurkrollen i "Michael Clayton" fick hon Oscar, hennes bitch i bröderna Coens "Burn after reading" har än så länge bara fört henne till Venedig.
- De här rollerna har varit roliga att spela, en slags personlig hämnd på tendenser som jag har svårt för. Kyla kan jag alls inte förstå. Att vara så arg, som jag måste vara i "Burn after reading", var som att prova en ny kappa - privat har jag väldigt svårt för ilska.


Blev överraskad

Allt fanns i manus, ändå blev hon lite överraskad av den färdiga filmen.
- Alla som sett den pratade om hur rolig den var - men jag skrattade knappt alls. Den är svart, svart, svart satir. Och för mig en helt igenom politisk film, inte bara om Amerika utan mera om vår tid. En mardröm där vi tvingas inse att de personer som sköter våra samhällen inte står över svett, tårar och medelålderskriser.

Tycker om Clooney

Liksom i "Michael Clayton" finns George Clooney vid hennes sida.
- Jag tycker mycket om honom. Han är i alla lägen en medspelare - engagerad, samarbetsvillig, värderar vänskap. En verkligt trevlig människa.
Efter nästa film blir det Europa igen för skotska Tilda. Här har hon redan en lång karriär och till skillnad från de flesta tror hon mer på framtiden för den seriösa europeiska filmen än den spektakulära amerikanska.


Syns i vimlet

Samtidigt kommer hon nog att fortsätta att synas i vimlet i modemagasinen.
- Jag tycker det är roligt med snygga kläder, och det stjäl ingen tid från mitt jobb. Och förresten: Du ska inte läsa den sortens tidningar. Det gör aldrig jag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag