Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Trevligt folk"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Sören Andersson/TT

DOKUMENTÄR.

Sverige. Av Karin af Klintberg och Anders Helgeson. Med Filip Hammar, Fredrik Wikingsson, Pelle Fosshaug, Patrik Andersson, Ahmed Hussein, Abdihakiin Mohamed. Längd: 1:32. Från: Barntillåten.

GÖTEBORG. Det är sommar i Borlänge. Gräset står torrt mellan asfaltvägar, och vi vet ännu inte att här ska Sverigedemokraterna i det kommande valet få 18,8 procent i kommunfullmäktige. På de plastmöblerade balkongerna röker tanterna cigg på cigg, och de är fullkomligt överens: Det har blivit för få av ”oss” och för många av ”dem”.

Filip & Fredrik flanerar runt i samhället, och möter misstänksamheten och antagandena om att invandrarna mest av allt vill stjäla cyklar, och minst av allt jobba.

Sen ett klipp, och vi får träffa dem för första gångerna – somalierna som aldrig stått på skridskor, men bestämt sig för att tävla för Somalia i VM i Sibirien.

Det är en berättelse så bra att man undrar om den kan vara sann. En sån där diamant som Malik Bendjelloul var mästare på att gräva fram, och på så vis känns det också helt logisk att det är Bendjellouls ”Kobra”-kollega Karin af Klintberg (”Historieätarna”) som har regisserat.

Filip & Fredrik själva står för idé och manus, men utgör i övrigt en försumbar del av handlingen.

Det är laget som står i fokus, och initiativtagaren till projektet – egenföretagaren Patrik Andersson.

Och ju mer man ser laget kämpa, ju mer börjar man tycka om de här killarna. Så lagom tills vi börjar bli riktigt engagerade, kommer berättelserna, om flykt och familjemedlemmarna som blev kvar i hemlandet. 

Det är möten och identifikation över gränserna, lite som i ”Lyckliga gatan”. Till ytan trivialt, men i grunden – livsviktigt. Mer och mer börjar jag känna att det är så här vi vinner kampen: Med goda handlingar som växer sig starka nog att fasa ut skiten.

3 HÖJDARE

Bambi på hal is

Killarnas första stapplande steg på inlines och skridskor är klassisk slapstick, men också mänsklig igenkänning. Först skrattar man, sen blir man imponerade över envisheten. Hur många därute skulle egentligen tackla utmaningen att i vuxen ålder lära sig spela bandy på elitnivå?

Karaktärerna

Initiativtagaren Patrik Andersson och sponsorn Billy Tang tillhör typen av excentriska personligheter som Filip och Fredrik älskar. Det gör filmen krydda och humor, även om det i någon enstaka scen blir lite väl mycket Morgan och Ola-Conny av det hela.

Matcherna

Själva tävlingarna i Ryssland kombinerar vacker vinterisighet med kitschig arkitektur. Bollens väg får en att hålla andan, men bäst är när ryssarna till slut ställer sig upp och börjar heja på somalierna med full hals!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.