The Square – ett satiriskt mästerverk

Publicerad

Inför den svenska galapremiären av ”The Square” berättade Ruben Östlund att hans film handlar om ”ansvarstagande på individuell och samhällelig nivå”. Det är en professorsaktig beskrivning av en film som både är väldigt vågad och vansinnigt rolig.

Här finns scenen där journalisten Anne (Elisabeth Moss) och konstkuratorn Christian (Claes Bang) slåss om en använd kondom, och det helt oförglömliga crescendot där performanceartisten Olegs (Terry Notary) performancenummer som apa under en uppklädd galamiddag helt spårar ur i primitiva drifter.

Ögonblicken fullkomligt vibrerar, och är omöjliga att slita sig från. Skulle jag nämna en brist hos den här nära 2,5 timme långa filmen, så är det att nyckelscenerna tenderar att bli självlysande öar som flyter omkring lite planlöst i berättelsen. Liksom i ”Turist” har Östlund valt att dissekera den ovanligt privilegierade vite mannen, nu i form av den attraktive konstkuratorn Christian vars nedstigande från piedestalen börjar den dag han blir bestulen, och bestämmer sig för att ta sina ägodelar tillbaka. Det leder till att han tappar greppet om jobbet med konstinstallationen ”The Square”, vilket i sin tur får skandalösa följder.

Utöver analysen av den mänskliga naturen, finns här även en klockren satir över både konst- och pr-världen. Med exakta detaljer och knivskarpa iakttagelser är det omöjligt att sluta grunna på ”The Square”.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag