Svensk HBTQ-film utsatt för hat under inspelning

Bild från inspelningen av Magisterlekarna, med skådespelarna Nino Forss, Johan Charles, Joel Valois och Simon Kling.
Foto: Berto Lee
Producent Sofia Ferguson.
Foto: Cecilia Nordstrand

Inspelningen av den svenska HBTQ-filmen ”Magisterlekarna” har påbörjats.

Men produktionen ska ha utsatts för hat och trakasserier på grund av filmens tema.

– Det är något som man inte trodde man skulle behöva känna 2020 i Stockholm, säger producenten Sofia Ferguson.

Under hösten har man påbörjat filmatiseringen av Kristofer Folkhammars queerroman ”Magisterlekarna”, inspirerad av amerikansk high school-film och erotik.

Filmen – med biopremiär nästa år – kretsar kring en magister och elev på en skola där samtliga är homosexuella män.

”En queer, våt, high school-dröm inspirerad av 90-talets pojkband och Robert Mapplethorpes fotografier”, enligt regissören Ylva Forner.

Under sensommaren har produktionsteamet letat statister men på grund av rådande omständigheter och en låg budget var man tvungna att söka sig till andra grupper och forum än de vanliga statistforumen.

Därefter har problem uppstått.

– Vi kanske inte var supertydliga från från början vad det är för typ av film, men vi tyckte också att det kanske inte spelar så stor roll. Det kanske var naivt, i efterhand, säger producenten Sofia Ferguson.

Hat och trakasserier

När intresserade statister fick reda på vad filmen handlar om ska produktionen ha utsatts för bojkott och hat, och vad man upplever som trakasserier och sabotage.

– Vi har inte fått riktade, faktiska hot, då hade jag ringt polisen och dragit större växlar. Det här var mer en stark magkänsla, att, det här känns inte bra att de säger sådana här saker och vet var vi befinner oss, säger Sofia Ferguson.

– Vi upplevde att det blev en väldigt stark, hatisk och homofobisk motreaktion från vissa personer och grupper vi kontaktade. Så pass att en person i teamet helt plötsligt upplevde en stor oro över att personer som uttryckt sig hatiskt och homofobiskt visste var vi skulle hålla till och vilka vi var.

Blev du förvånad?

– Ja, väldigt. Jag kände mig lite naiv i går, att jag trodde att det inte skulle vara några problem, allt har så gått så fint och bra för oss, och helt plötsligt blev det som en stark backlash. 

Efter händelserna fick man justera rutinerna inom produktionen.

– Då kände vi oss tvungna att, vilket var skitjobbigt, behöva säga till teamet och många medverkande, som själva är homosexuella män, att vi nog ska vara extra vaksamma, inte släppa in folk vi inte känner, hålla koll på varandra och inte gå hem ensamma, säger Sofia Ferguson, och fortsätter:

– Vilket så klart kändes hemskt, det är något som man inte trodde man skulle behöva känna 2020 i Stockholm.

Kostsamma konsekvenser

Sofia Ferguson menar att upprörda personer organiserat sig och bestämt sig för att inte dyka upp, eller tacka nej i sista minuten. På grund av det fick inspelningsteamet bara ihop blott hälften av de statister man behövde, vilket har kostat både tid och pengar.

Natten mot onsdagen annonserade Sofia Ferguson efter nya statister på Facebook. Inlägget har fått spridning i sociala medier under dagen.

Kommer det att lösa sig?

– Under natten har vi fått in ganska många personer som vill vara med, så jag tror och hoppas, om det fortsätter så här, att det kommer att gå vägen. Det skulle betyda jättemycket för oss.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.