Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Still Alice"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Juliana Moore övertygar som Alzheimerssjuka Alice.
Foto: Bsm Studio.

DRAMA.

USA. Av Richard Glatzer, Wash Westmoreland. Med Julianne Moore, Kate Bosworth, Alec Baldwin, Kristen Stewart. Längd: 1:41. Från: Barntillåten.

Man visste ju att Julianne Moore är makalös. Men det hon gör här överskrider nästan gränsen för skådespeleri till något som liknar telepati.

Det handlar om Alice, 50, som har allt: Hon är en framgångsrik professor i lingvistik, har tre vuxna förtjusande barn, ett bra äktenskap, ett vackert hem, och en älskvärd personlighet.

Så kommer diagnosen: Tidig och dessutom ärftlig Alzheimers. Alice kämpar, men förlorar dag för dag nya bitar av sig själv.

Film om sjukdomar är ingen helt lätt genre. Många är både välspelade och starka, men där finns också många fällor i form av smetiga klichéer. "Still Alice" undviker smidigt dessa. Mycket för att den är så avskalad och rätt upp och ner. Vi får liksom ett titthål in i Alice själ där vi kan följa henne mellan hopp och förtvivlan. Inga stora utbrott, bara välvalda detaljer och fina dialoger, inte minst med yngsta dottern (en utmärkt Kristen Stewart).

Moore bevisar att hon är värd sin Oscar hundra gånger om, och scenen där Alice hittar den självmordsinstruktionsfilm hon spelade in till sig själv i ett tidigare stadium av sjukdomen, är så drabbande att man får kippa efter luft.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.