Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stellan Skarsgård: Nu är jag på efterkälken...

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stellan Skarsgård ska bli pappa igen. I en lång intervju med Expressens Therese Färsjö berättar skådespelaren om sin besvikelse på Oscarjuryn och vad han tycker om att sönerna erövrar Hollywood.
Foto: Suvad Mrkonjic

Han är blivande åttabarnsfar, har säkrat Sveriges skådespelarframtid med sina söner och är Stockholm trogen trots att han nästan aldrig gör några filmer i Sverige.

I en frispråkig intervju berättar Stellan Skarsgård varför han är besviken på Oscarjuryn, hyllar motspelerskan Rooney Mara och går till botten med vad han egentligen tycker om att sönerna är på väg att erövra världen.

– Jag är avundsjuk. De har passerat mig redan, säger han.

Filmbolaget vill att intervjun ska handla om halvårsgamla filmen "The girl with the dragon tattoo", som släpps på dvd i hela Norden 25 april. Så vi pratar om den. Men inte till en början.

Stellan är för bubblande glad efter att ha varit på ultraljud och tittat på barn nummer åtta som är beräknat i början på september.

– Allt såg jättebra ut. Jag är jätteglad, säger Stellan.


Alexander, Stellan och Gustaf Skarsgård.
Foto: Foto: Jeff Vespa

Familjen har ofta fått följa med på filminspelningarna, ända sedan barnen var små. När Stellan spelade in Marvel-filmen "Thor" var delar av familjen på plats och i "Melancholia" spelade Stellan mot sonen Alexander. När han om några veckor åker till Skottland för att spela in "The Railway man" med Nicole Kidman och Colin Firth får hustrun Megan Everett, 35, och sonen Ossian, snart tre, följa med.

– Familjen följer med, det är skönt, förklarar Stellan.

Det är bra att du utökar klanen ytterligare så att vi får lite fler skådespelare. 

– Ja, precis, säger Stellan och skrattar innan han konstaterar:

– Det är många nu.

"Kan ta det lugnt"

Av barnen är det bara Sam, 29, och Eija, 20, som har valt andra karriärer än skådespelaryrket.  Alexander Skarsgård, 35, höjs till skyarna i Hollywood, bröderna Gustaf, 31, och Bill, 21, får fin kritik här hemma och nu har lillebror Valter, 17, landat sin första huvudroll i filmen "IRL".

– De har passerat mig redan. Nu är jag på efterkälken och kan ta det lugnt, säger Stellan.

Men du är väl jättestolt?

– Ja. Och avundsjuk. Men det är inte mycket att göra åt.

Att David Finchers Hollywoodversion "The girl with the dragon tattoo" inte blev nominerad till någon Oscar går inte heller att göra så mycket åt. Förutom att vara irriterad, förstås.

– Det är en fantastisk film och det är ett fantastiskt jobb han har gjort, Fincher. Jag tycker att det är otroligt konstigt att filmen inte blev nominerad eller att Fincher blev nominerad som bästa regissör. Det är ju mycket märkligt.

– Det finns väl många filmer som är betydligt bättre än The Artist. Den är bra och gullig, men det är inte den vassaste filmen från förra året. Men Oscars fungerar ju så där. Det går ju till de filmer som lyckas gå hem hos så många akademiledamöter som möjligt.

Blev du förvånad?

– Inte förvånad, men lite trött, säger han och skrattar.

"Väldigt mycket polisfilmer"

Stellan Skarsgård har just avslutat en filmatisering av Romeo och Julia i Italien. Senare i sommar ska han spela in den omdiskuterade "Nymphomaniac" med danska Lars von Trier. Och om tre veckor åker han som sagt till Skottland för nästa film.


David Fincher och Stellan Skarsgård.
Foto: Foto: Suvad Mrkonjic

– Sen ser det ut som om jag ska göra en amerikansk film på höstkanten. Men det är inget påskrivet där, så jag kan inte uttala mig om det nu. 

Idel utländska projekt. De svenska filmerna lyser med sin frånvaro.

– Jag får ju inte så mycket kul erbjudanden härifrån. Jag får mer från Danmark och Norge. I Sverige gör vi väldigt mycket polisfilmer och det är ju inte så mycket kanonroller där precis. Danskarna gör mer filmer om mänskliga problem än vi gör i Sverige, och de fyra av mina bästa roller har varit norska.

Skulle du vilja jobba mer i Sverige?

– Ja, det vore kul att jobba hemma. Jag har ju jobbat med von Trier här hemma. Han är dansk men inspelningen var i Trollhättan i alla fall, säger han och skrattar.

Tror svenska filmmakare att du är för stor för Sverige?

– Det tror jag inte, för jag får en del erbjudande. Men då är det snarare tvärtom att de vill att jag ska spela boven i en lågbudgetthriller. Och då kan de inte konkurrera med de bovroller jag blir erbjuden från andra sidan.

STELLAN SKARSGÅRD OM...

... att bli åttabarnsfar:
"Det är lika spännande och lika roligt, och man är ju lugnare än vad man var första gången. Barnen kan ta mer plats i ens liv än vad de kunde från början när man skulle ut och erövra världen."

... sin motspelerska i "The girl with the dragon tattoo" - Rooney Maara:
"Hon är både intelligent, trevlig och väldigt bra. Hon gör ett sådant fantastiskt porträtt. Det är sällan man ser amerikansk hundramiljonerdollarsfilm där hjältinnan inte har någon fåfänga alls. Inte gör någonting för att bli omtyckt. Inte gör någonting för att vara snygg. Utan gör allting tvärtom och därför älskar man henne. Det vore roligt att jobba med henne igen."

... efterföljare till "The girl...":
"Jag kommer ju inte att vara med mer eftersom jag är död. Men de har ju rättigheterna till alla tre historierna och eventuellt en fjärde också. Om de tycker att de tjänar tillräckligt mycket pengar på den här så kommer de ju definitivt att göra nästa också. Och den har ju spelat in över hundra miljoner dollar i USA, så där har vi nog svaret..."

...att spela mot Colin Firth igen i "The Railway man", en film om krigsfångar som tvingades bygga "dödens järnväg" mellan Bangkok och Rangoon under andra världskriget:
"Det ska bli kul, han är ju en härlig skådis. Och Nicole Kidman är också bra. Det bygger på en sann historia och klipper mellan rollfigurernas nutid och tillbaka till när de var krigsfångar under japanerna. De kan inte komma över det trauma de har gått igenom. Två yngre skådespelare spelar oss under kriger och vi gör i nutid."KLANEN SKARSGÅRD


Alexander Johan Hjalmar Skarsgård.
Ålder: 35.
Gjorde sin första filmroll i "Åke och hans värld" 1984 som åttaåring. Fick sitt genombrott i "Hundtricket" 2005 men blev internationellt känd först med de amerikanska tv-serierna "Generation Kill" och "True Blood" 2008. Är aktuell med "Battleship" där han spelar mot artisten Rihanna. Var tidigare tillsammans med skådespelerskan Kate Bosworth och har på senare tid kopplats ihop med svenska Alicia Wikander och Oscarbelönade Charlize Theron.


Gustaf Caspar Orm Skarsgård.
Ålder: 31.
Gjorde sin första filmroll som nioåring 1989 i "Täcknamn Coq Rouge". Fick sitt genombrott som elak kampratuppfostrare i "Ondskan" 2003, samma år som han gick ut Teaterhögskolan. Är i år aktuell med filmerna "Autum blood" med bland andra gudfar Peter Stormare och den norska filmen "Kon-tiki".


Samuel Kristoffer Ymer Skarsgård
Ålder: 28.
Sam har inte satsat på skådespeleriet som pappa och brorsorna. I stället har han gått i mamma Mys fotspår och blivit läkare. Därmed inte sagt att han har hållit sig helt borta från vita duken. I filmen "Jim och piraterna Blom" spelar han son till - just det - sin egen mamma My.


Bill Istvan Günther Skarsgård.
Ålder: 21.
Filmdebuterade i "Pappa Polis" 2000, som tioåring. Spelade mot pappa Stellan och bröderna Gustaf och Valter i filmerna om Arn. Har även medverkat i "True Blood". Fick sitt stora genombrott 2010 med filmerna "I rymden finns inga känslor" och "Himlen är oskyldigt blå". Spelar huvudrollen i "Simon och Ekarna" som kom förra året. Är i år aktuell med "Anna Karenina" med bland andra Jude Law, Keira Knightley och Alicia Vikander.


Eija Lo Skarsgård.
Ålder: 20.
Eija står också framför kameran, men som fotomodell. Till skillnad från sina syskon har hon inte medverkat i någon film.


Valter Odd Skarsgård.
Ålder: 17.
Debuterade i kortfilmen "Att döda ett barn" 2003 och långfilmen "Detaljer" samma år, då han var åtta. Spelade 2008 mot Gustaf och Stellan i "Arn: Riket vid vägens slut". Har just landat sin första huvudroll i kommande "IRL" mot bland andra Happy Jankell och Alba August.


Ossian Finn Skarsgård.
Ålder: Fyller tre i slutet av april.
Ossian är ju bara tre år och har ännu inte hunnit göra sin debut i filmens värld. Men med tanke på att hans syskon debuterade när de var runt åtta år och det faktum att han hänger med några av världens största skådespelare dröjer det säkert inte länge förrän vi ser honom i hans första roll.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.