Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skarsgård gör en av sina bästa insatser i karriären

Florence Pugh och Alexander Skarsgård.Foto: © 2018 Ink Factory and AMC Film Holdings LLC. Al
Alexander Skarsgård.Foto: © 2018 Ink Factory and AMC Film Holdings LLC. Al
Florence Pugh och Alexander Skarsgård.Foto:  © 2018 The Little Drummer Girl Distribution Lim

”The Little drummer Girl” är tilltalande på alla sätt. Florence Pugh är trollbindande i huvudrollen, medan Alexander Skarsgård gör en av sina bästa insatser i karriären - det här är en serie som måste ses. 

I majoriteten av John le Carrés romaner är grejen inte upplösningen, utan vägen dit. 

Samma gäller när ”The Little drummer girl” nu blivit tv-serie. 

Den ständigt pyrande spänningen hotar aldrig att ta fyr eller blir för varm utan domineras i stället av paranoia och en svävande tvetydighet. Ett pussel besatt av fiktion, lögn och sanning.

Charmaine ”Charlie” Ross är en brittisk skådespelare som värvas av Mossad för att vara spetsen i en omfattande plan att fånga en palestinsk terrorcellsledare. Charlie ska spela en roll, infiltrera och sist, men knappast minst, få stående ovationer eller dö. 

Konsten imiterar livet och livet imiterar konsten i ”The Little drummer girl” och gränserna däremellan suddas snabbt ut. De båda israeliska spionerna Martin Kurtz och Becker kan ses som regissör respektive manusförfattare i den pjäs som har Charlie i huvudrollen och där insatsen är hennes liv. Som det uttrycks i serien: ”fiktionen blir verklighet”. 

Manusförfattarna Michael Lesslie och Claire Wilson har förnuft och mod nog att portionera ut information när så behövs, samtidigt som Park Chan-wooks regi och detaljrika snille för scenografi och visuell presentation injicerar oavbruten spänst i serien som trots att den utspelar sig 1979 upplevs som färgsprakande, varm och vibrerande.  

Florence Pugh är trollbindande i rollen som Charlie, Michael Shannons karisma och mustasch är minst lika viktiga och Alexander Skarsgård är i sitt esse när han får vara förföriskt charmig ena stunden och hotfullt mystisk i nästa. 

Efter ett tag kryper även annat fram. Berättelsens struktur är så pass väldrillad att den ger Skarsgård och Pugh möjlighet att mejsla fram komplexa och tilltalande rollfigurer. De utvecklas, förändras, tvivlar och blir spegelbilder av serien; yta först och djup senare. 

Den som har tålamod belönas rikligt av ”The Little drummer Girl”. 

 

The Little drummer Girl

Manus: Michael Lesslie och Claire Wilson. 

Regi: Park Chan-wook.

Med: Florence Pugh, Alexander Skarsgård, Michael Shannon, Michael Moshonov, Amir Khoury, Clare Holman, Kate Sumpter, Charles Dance med flera. 

Premiär: 13 december på C More. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.