Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Sivandivans” starka återkomst till rampljuset

Siv Wennberg.
Hovsångerskan hyllades som ”vår nya Birgit Nilsson”.

Siv Wennberg är hovsångerskan som hyllades som ”vår nya Birgit Nilsson”, men som ”kastades ut som en katta” av operavärlden eftersom hon ”var för mycket av allting”, som hon själv säger i filmen. 

Nu är hon 74 år gammal och bunden till en revanschlusta som aldrig slocknar. Sin lägenhet har hon förvandlat till något som liknar ett bedagat mausoleum över en karriär som flytt. Köksluckorna är fyllda med tidningsklipp. Sovrumsväggarna av affischer. På byrån i vardagsrummet står hälsningarna från kungen, och i lådorna trängs ett helt livsverk samlade på kassetter och gamla vhs-band som ingen bryr sig om längre. 

Det är sorgset förstås, men ändå hoppfullt eftersom Siv inte ger sig.

Gamla tv-klipp avslöjar en sorts avsmak för den dåvarande internationella stjärnan. Hon kallas Miss Piggy hos Jacob Dahlin, är omöjlig att ”hantera” oss Robert Aschberg, medan Claes Elfsberg i tv ber henne vara tyst och säger att hon skrämmer bort folk från den klassiska musiken. 

Det mindre smickrande smeknamnet ”Sivandivan” verkar hon få leva med. På sätt och vis är det fångande, för i sin ilskna isolering påminner operasångerskan om en åldrad Anita Ekberg, med glamouren utbytt mot papiljotter och toscakaka.

Kvinnliga genier verkar uppenbart inte under samma tillåtande villkor som manliga. Siv Wennberg är en irriterande, karismatisk, underhållande och begåvad person som talar om sig själv med ungefär samma distans som Tommy Berggren. Vi får tacka henne och den här fullträffen till film för återkomsten till rampljuset. 

SIVANDIVAN

Dokumentär

Sverige. Av Emelie Jönsson, Gustav Ahlgren. Med Siv Wennberg. Längd: 1:20. Från: 7 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.