Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sagolik svensk-succé i ''Narnia''

Namn: Henrik Tamm. Ålder: 33 år. Yrke: Visuell art director och chefdesigner för Dreamworks animation. Bor: Los Angeles, uppvuxen i Stockholm. Familj: Mamma, pappa, bror och brorsdotter i Sverige.
Ishäxans slott, sagofigurer och monster.
De visuella effekterna i filmen "Narnia" är många.
Svensken och art directorn Henrik Tamm, 33, är mannen bakom magin.

FAKTA

Det här gör en art director
En visuell art director tecknar ursprungsbilderna till en film.
Ett team tar sedan över och färdigställer det digitala materialet.
I "Narnia" arbetade Henrik som den enda visuella art directorn.

Konstskolorna i Sverige vägrade att anta Henrik Tamm. Då tog han sitt pick och pack och flyttade till Los Angeles. Där studerade han konst och började sedan att arbeta med animering. Nu är han het på bioduken. I succéfilmen "Narnia" kan vi se många av hans tecknade verk. Det är ishäxans slott, flickan Lucy, vackra vinterlandskap och hemska monster med vapen i händerna.

"Stor film att vara med i"

- Jag är mycket nöjd med resultatet. Det är en otroligt stor film att vara med i. Jag är en liten kugge i hjulet, men mycket av det som jag har gjort syns i filmen, säger han. Han började att arbeta med "Narnia" på ett tidigt stadium. Samtidigt som manusförfattaren skrev tecknade han. En viktig del i jobbet är att göra research om byggnader, historia och platser.

Har jobbat med "Shrek"

Produktionen tog två och ett halvt år. - Det är ett väldigt varierande yrke. Det är långa dagar, men till 85 procent är det otroligt roligt. Tidigare har han arbetat med "Shrek" och "Shrek 2", även då i USA. Nu är han sugen på att arbeta i Europa. - Det är mycket som händer där just nu. Exempelvis tycker jag att det är intressant med Arnböckerna som ska filmas, säger Henrik Tamm.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!