Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så ska Voddler få filmpiraterna att kapsejsa

"The Wrestler", Thank you for smoking" och "Pans Labyrint" är några av filmerna på Voddler.
Först Spotify - nu kommer Voddler.
Nu får även filmpiraterna konkurrens.
Det svenska företaget kan komma att revolutionera en hel industri.

FAKTA

Så fungerar det:
Strömmande media, ungefär som Spotify. Du väljer en filmtitel och börjar titta. Gratisversionen är reklamfinansierad. Reklamen ska visas före själva filmen.
Pris: Gratis för den reklamfinansierade versionen. De olika betalalternativen har inte fått någon prislapp än.
Antal titlar: I försöksversionen 400. Men det ska komma fler.
Upplösning: Sd (tv-kvalitet, kräver 2,5 Mbit/s bandbredd), 720p (kräver 5 Mbit/s bandbredd), 1080p (bandbredden har inte specificerats än, dessutom krävs en snabb dator som orkar avkoda signalen).
Plattformar: I dagsläget endast Windows, men vid lanseringen även Mac och Linux.
Mediaspelare: Voddlers egen.

Det handlar inte bara om att filmerna ska finnas där. De ska finnas där på rätt sätt. Så här:
Att piratnedladdningen har blivit så omfattande handlar inte bara om att filmer är dyra att köpa, det handlar om att det är enklare att bara tanka ned filmer till datorn än att krångla med dvd- och blurayskivor. Nedtankade filer är bekvämare än plastskivor helt enkelt.
Att vi är beredda att betala för musik är redan bevisat. Spotifys musiktjänst slår alla rekord - även för betalalternativet. Vi slipper ju skivorna. En sladd till stereon och vi kommer åt miljontals album med ett klick.
Hittills har det lagliga filmutbudet på nätet bestått av krångliga hyrfilmstjänster där filmfilerna förstörs efter en tittning, eller dåligt upplösta strömmande filmtjänster med ett minimum av inställningsmöjligheter. Filmbolagen har försökt skydda sig på alla tänkbara tekniska sätt, och det har drabbat konsumenterna - rätt webbläsare, insticksprogram som ändrar datorns inställningar och särskilda avkodare - allt för att behålla makten om filmfilerna.

Lanseras i höst

I höst lanseras Voddler, en Spotify-liknande tjänst för film som lovar att ta ett helt nytt grepp om filmdistributionen. Med en reklamfinansierad version där reklamen trycks in före filmen ska vi lockas in i systemet, och sedan finns det ett par betalalternativ där man slipper reklam. Precis som Spotify.
Görs det här rätt dör mycket av den olagliga fildelningen ut. Vi har visserligen inte filmerna på hårddisken, men vi kan se dem när vi vill via Voddler.

Revolution - om det funkar

Men allting hänger på att filmbolagen nu hakar på tåget. Inte bara via Voddler, det ryktas om en liknande filmtjänst från Spotify och fler är säkert på gång i kulisserna, utan genomgående.
Inga fler krångliga tekniska plattformar, bara ett klientprogram á la Spotify med enkla kontroller, en sökfunktion och så i gång.
Funkar det kommer en industri att revolutioneras.
Misslyckas det, och då är det filmbolagens fel, kommer alla att tanka ned sina nya filmer via nätet. Och då får ingen några pengar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!