Voddler.com får bäst i test när tidningen Cinema granskar de olika hyrfilmssajterna.
Voddler.com får bäst i test när tidningen Cinema granskar de olika hyrfilmssajterna.

Så ser du film i datorn - lagligt

Publicerad
Uppdaterad
Videobutiken är inte död - men den ekar oroväckande tomt. För nu vill vi se film på nätet.
Det här är de bästa hyrfilms-sajterna just nu.
Tidningen Cinema har genomfört ett test av sajter där du kan hyra film på nätet och som alltså fungerar som ett alternativ till illegal nedladdning.
Frågan är då, är den traditionella videobutiken död?
- Inte just nu, men inom en väldigt snar framtid är den det. Dvd-uthyrning har däremot flyttat in hos matbutiker och bensinmackar, säger Stefan Nylén, redaktör på Cinema.

Saknar filmfodralet

Är det här något du sörjer?
- Jag är ju lite nostalgisk. Jag tycker det var lite sorgligt när VHS-kassetten försvann. Men naturligtvis är det enklare om man kan lösa sådana här saker hemifrån. Men jag kommer att sakna det rent fysiska. Detta att stå och bläddra och hålla en produkt i handen.
Hur kommer vi att konsumera film om fem år?
- Fortfarande helt klart på bio. Efter 3D-vågen kommer vi nog att få se flera försök att locka folk till bio. Och som billig förströelse är bio svårslaget. Tonåringar av i dag går och ser "New moon", trots att de vet allt om filmen. De gör det för att det är en gemensam upplevelse.
Vad tycker du om hyrfilmsbutikerna på nätet?
- De är begränsade. Alla sajter erbjuder egentligen samma filmer. Det är snarare en fråga om vem som är billigast, enklast och snabbast.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag