Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så lekfullt att man inte kan annat än att le

Sandra Bullock och Channing Tatum
Foto: Photo Credit: Kimberley French / Kimberley French
Foto: Photo Credit: Kimberley French / Kimberley French

Det görs inte film som ”Indiana Jones” eller ”Den vilda jakten på stenen” längre. 

Men ”The lost city” är faktiskt ett försök att återuppliva den åttiotalsnostalgiska genren ”flörtigt arkeologiskt äventyr”, på ett faktiskt smått förtjusande sätt.

I vad som ser ut att bli Sandra Bullocks sista film på mycket lång tid spelar hon tantsnusk-författaren Loretta Sage som tröttnat på sitt livsverk, men som motvilligt tackat ja till en sista pr-turné. 

Med på den finns även romanernas trögtänkte omslagsmodell Alan (Channing Tatum), utrustad med blond Fabio-peruk och en muskelmassa han inte riktig vet hur han ska hantera, så länge som det inte handlar om att göra dramatisk entré till Europes ”Final countdown”.

I en påtvingad jumpsuit, helt i rosa paljetter, känner sig Loretta som ett malplacerat spektakel. En känsla som knappast minskar efter att hon blir kidnappad av den galne miljardären Abigail Fairfax (Radcliffe), och förd till en tropisk ö, där hon i egenskap av expert på utdöda språk beordras att bistå i jakten på en försvunnen skatt. 

För Alan blir det ögonblicket att bevisa sig han väntat på, och tillsammans med lönnmördaren Jack Trainer (Brad Pitt), så initierar han en räddningsaktion.

Allt det här är precis så fånigt som det låter, men fungerar faktiskt alldeles strålande. 

Mest tack vare den starka filmstjärneauran och kemin hos skådespelarna. Brad Pitt är i sin expanderade cameo, en attraktion i sig, som på frågan ”varför är du så stilig”, svarar ”min pappa var väderpresentatör”. 

Bullock får plocka pulserande blodiglar från Tatums bara rumpa, mitt i en trevande romans som känns oväntat rörande. Medan Radcliffe utstrålar en excentrisk osäkerhet, lite hämtad från de bortskämda syskonen i ”Succession”. 

Det är så lekfullt att man inte kan annat än att spricka upp i ett leende, och tillåta sig själv två timmar i en värld, behagligt befriad från både logik och allvar.

THE LOST CITY

Actionkomedi

GGG

USA. Av Adam och Aaron Nee. Med Sandra Bullock, Channing Tatum, Daniel Radcliffe, Brad Pitt, Da'Vine Joy Randolph 

Längd: 1:51. 

Från: 11 år. Biopremiär.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.