Så bra är filmen ”Toppen av ingenting”

Publicerad

I ”Avalon” (2011) kanaliserade de den avslagna Café Opera-andan genom en lysande Johannes Brost. 

Nu återvänder Axel Petersén och Måns Månsson till den bedagade åttiotalsglamouren med en film som när den tävlade på filmfestivalen i Berlin anklagades för att vara motbjudande.

Det är den också – på ett bra sätt. För det finns en alldeles särskild ångest i att se en återupplivad och blankpolerad Don Bennechi ta ton i ett medvetet pekoral till de hemlösa. Särskilt när ”Toppen av ingenting” hela tiden rör sig i periferin av de urspårade bostadsmarknaden. 

 

LÄS MER: Alicia Vikander är fenomenal i ”Tomb Raider” 

 

Léonore Ekstrand spelar Nojet som återvänder till Stockholm efter 25 år på spanska kusten när hon får ärva en illa skött fastighet fylld av problem från sin far. Som karaktär är hon en fascinerande korsning av Walter White i ”Breaking bad” och en självsäker Östermalmstant. En benig dam som rasslar med smyckena, har oblygt sex, och som långsamt vinner ens ambivalenta sympatier.

Tänk på filmen som en sårskorpa, som lockar och äcklar med en blandning av smuts och salt.

 

Toppen av ingenting

Drama

TOPPEN AV INGENTING

Sverige. Av Måns Månsson och Axel Petersén. Med Léonore Ekstrand, Christer Levin, Christian Saldert, Olof Rhodin. Längd: 1:24. Från: 11 år

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag