Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så bra är filmen ”Black Panther”

Foto: PLANET PHOTOS / STELLA PICTURES SUPPLIED BY PLANET PHOTOS
Foto: PLANET PHOTOS / STELLA PICTURES SUPPLIED BY PLANET PHOTOS

Vinden av förändring har kittlat mitt hjärta ända sen ”Wonder woman” i våras, och med ”Black panther” får den ny förlösande kraft. Detta är inte bara den mest ambitiösa superhjältefilm jag någonsin sett, utan den sprudlar dessutom av äventyrlig skaparglöd. 

Ryan Coogler (gripande indiedramat ”Fruitvale station” och ”Rocky”-spinoffen ”Creed”) har gjort en film där förtrycket av svarta nästan hela tiden finns att läsa mellan raderna. Här finns en för genren ovanlig tyngd i både manus och skådespeleri – inte minst i Michael B. Jordans Killmonger som strålar av närmast rörande trasig ondska.

Visst är det allvar, men ändå allra mest lockande fantasi i ett fiktivt Afrika som vi knappast sett det förut. Filmen plockar upp ett outnyttjat kulturarv och använder det för att skapa nya helt underbara drömvärldar. Black Panther (Chadwick Boseman) är ju inte bara en superhjälte, utan även kung av Wakanda. Ett teknologiskt överlägset land, undangömt på lite samma sätt som amasonernas paradisö i ”Wonder woman”. Maktkampen bli snart oundviklig, och i den mixas James Bond-avancerade teknikprylar, med rymdskepp, bistra afrikanska matriarker, krigarkvinnor och rituella stamstrider på ett sätt som inte går att se sig mätt på.

Marvel-filmerna brukar vara barnsligt kul, men det här är den första som också bär på en vuxen känsla av revolution.


BLACK PANTHER

Superhjälteaction


USA. Av Ryan Coogler. Med Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong’o, Angela Bassett, Daniel Kaluuya, Forest Whitaker, Martin Freeman, Andy Serkis. Längd: 2:14. Från: 11 år.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.