Så bra är filmen ”Battle of the sexes”

Publicerad

”Manschauvinistisk gris möter hårig feminist” är anslaget när Bobby Riggs (Carell) utmanar Billy Jean King (Stone) på en kamp mellan könen. Året är 1973 och han är en uppmärksamhetskåt 55-åring med tenniskarriären bakom sig, medan hon är en topprankad 29-årig tennisstjärna som motvilligt antar utmaningen. 

Medan Riggs mest är en clown som slänger sig med fraser om att kvinnan hör hemma i köket eller sovrummet, så har King en viktigare motståndare i amerikanska tennisförbundet som envisas med att betala kvinnorna en åttondel av vad männen får. Herrtennis är ju roligare, hävdar de.

BATTLE OF THE SEXES

Dramakomedi

BATTLE OF THE SEXES

USA. Av Jonathan Dayton, Valerie Faris. Med Emma Stone, Steve Carell, Sarah Silverman, Bill Pullman. Längd: 2:01. Från: Barntillåten.

”Battle of the sexes” saknar helt den ödesmättade glamouren vi såg i den likaledes verklighetsbaserade ”Borg” i höstas. Där mötet mellan Borg och McEnroe framställdes som maxat episkt, så är matchen mellan Riggs och King närmast ett kitschigt spektakel. 

 

Istället ligger fokus på den revolutionära pionjärandan bland de kvinnliga tennisspelarna, men kanske ännu mer på Kings gryende insikt att hon är attraherad av kvinnor. Scenerna mellan henne och kärleken Marilyn bär på en tafatt ömhet som sänder spröda välbehagsrysningar genom själen. En känsla av lätthet som gifter sig fint med filmen framtidsoptimism och humor. 

”Kampen mellan könen” skildras här som en liten seger inom tennisen, men en desto större för kvinnokampen. Ett bekymmerslöst ögonblick, med den bittrare eftersmaken av att inte jättemycket har förändrats på 45 år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag