Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så bra är filmen ”Battle of the sexes”

”Manschauvinistisk gris möter hårig feminist” är anslaget när Bobby Riggs (Carell) utmanar Billy Jean King (Stone) på en kamp mellan könen. Året är 1973 och han är en uppmärksamhetskåt 55-åring med tenniskarriären bakom sig, medan hon är en topprankad 29-årig tennisstjärna som motvilligt antar utmaningen. 

Medan Riggs mest är en clown som slänger sig med fraser om att kvinnan hör hemma i köket eller sovrummet, så har King en viktigare motståndare i amerikanska tennisförbundet som envisas med att betala kvinnorna en åttondel av vad männen får. Herrtennis är ju roligare, hävdar de.

BATTLE OF THE SEXES

Dramakomedi

BATTLE OF THE SEXES

USA. Av Jonathan Dayton, Valerie Faris. Med Emma Stone, Steve Carell, Sarah Silverman, Bill Pullman. Längd: 2:01. Från: Barntillåten.

”Battle of the sexes” saknar helt den ödesmättade glamouren vi såg i den likaledes verklighetsbaserade ”Borg” i höstas. Där mötet mellan Borg och McEnroe framställdes som maxat episkt, så är matchen mellan Riggs och King närmast ett kitschigt spektakel. 

 

Istället ligger fokus på den revolutionära pionjärandan bland de kvinnliga tennisspelarna, men kanske ännu mer på Kings gryende insikt att hon är attraherad av kvinnor. Scenerna mellan henne och kärleken Marilyn bär på en tafatt ömhet som sänder spröda välbehagsrysningar genom själen. En känsla av lätthet som gifter sig fint med filmen framtidsoptimism och humor. 

”Kampen mellan könen” skildras här som en liten seger inom tennisen, men en desto större för kvinnokampen. Ett bekymmerslöst ögonblick, med den bittrare eftersmaken av att inte jättemycket har förändrats på 45 år.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!