Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så bra är filmen ”Amatörer”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Gabriela Pichler är tillbaka med sin första film sen den Guldbaggebelönade succén ”Äta sova dö” (2012), och den här gången vankas det småstadskärlek inte helt olik den i ”Tårtgeneralen”.

Lafors är en fiktiv kommun någonstans i Västergötland som plötsligt vaknar till liv när den tyska lågpriskedjan Superbilly uttrycker intresse för det sömniga lilla brukssamhället. Ett nytt varuhus betyder 500 jobb, och nu återstår bara att ”sätta Lafors på kartan” och vinna över största konkurrenten Alingsås.


LÄS MER: Så bra är ”I, Tonya” 


Så i ett försök att få till lite edge beger sig Musse (Fredrik Dahl) på kommunen till skolan och uppmanar ungdomarna till att göra en film för att profilera orten för tyskarna. Reaktionerna är mestadels håglösa, med ett lysande undantag: Två tonårstjejer (Zahraa Aldoujaili och Yara Aliadotter) tar sig an uppgiften med en glöd som sakteliga sätter fyr på hela kommunen.

Den som gillade ”Äta sova dö” kommer sannolikt falla även för ”Amatörer”. Pichler har tillsammans med Jonas Hassen Khemiri gjort en film som odlar ens kärlek till det oansenliga, från en trist rondellälg till åldrat kontorsmaterial. Det är en rörande varm berättelse med snitsigt invävda budskap om samhällets orättvisor och betydelsen av att bli sedd.


LÄS MER: Alicia Vikander är fenomenal i ”Tomb Raider” 


Filmen vann Dragon award best nordic film på Göteborgs filmfestival, och är nu även utvald för att tävla på Robert De Niros filmfestival i Tribeca. Anledningen känns solklar – ”Amatörer” är ju äkta feelgood helt utan syntetiska tillsatser.


AMATÖRER

Dramakomedi

Sverige. Av Gabriela Pichler. Med Zahraa Aldoujaili, Yara Aliadotter, Fredrik Dahl. Längd: 1:42. Från: 7 år.

Gabriela Pichler är tillbaka med sin första film sen den Guldbaggebelönade succén ”Äta sova dö” (2012), och den här 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.