Så bra är filmen ”Amatörer”

Publicerad

Gabriela Pichler är tillbaka med sin första film sen den Guldbaggebelönade succén ”Äta sova dö” (2012), och den här gången vankas det småstadskärlek inte helt olik den i ”Tårtgeneralen”.

Lafors är en fiktiv kommun någonstans i Västergötland som plötsligt vaknar till liv när den tyska lågpriskedjan Superbilly uttrycker intresse för det sömniga lilla brukssamhället. Ett nytt varuhus betyder 500 jobb, och nu återstår bara att ”sätta Lafors på kartan” och vinna över största konkurrenten Alingsås.

 

LÄS MER: Så bra är ”I, Tonya” 

 

Så i ett försök att få till lite edge beger sig Musse (Fredrik Dahl) på kommunen till skolan och uppmanar ungdomarna till att göra en film för att profilera orten för tyskarna. Reaktionerna är mestadels håglösa, med ett lysande undantag: Två tonårstjejer (Zahraa Aldoujaili och Yara Aliadotter) tar sig an uppgiften med en glöd som sakteliga sätter fyr på hela kommunen.

Den som gillade ”Äta sova dö” kommer sannolikt falla även för ”Amatörer”. Pichler har tillsammans med Jonas Hassen Khemiri gjort en film som odlar ens kärlek till det oansenliga, från en trist rondellälg till åldrat kontorsmaterial. Det är en rörande varm berättelse med snitsigt invävda budskap om samhällets orättvisor och betydelsen av att bli sedd.

 

LÄS MER: Alicia Vikander är fenomenal i ”Tomb Raider” 

 

Filmen vann Dragon award best nordic film på Göteborgs filmfestival, och är nu även utvald för att tävla på Robert De Niros filmfestival i Tribeca. Anledningen känns solklar – ”Amatörer” är ju äkta feelgood helt utan syntetiska tillsatser.

 

AMATÖRER

Dramakomedi

Sverige. Av Gabriela Pichler. Med Zahraa Aldoujaili, Yara Aliadotter, Fredrik Dahl. Längd: 1:42. Från: 7 år.

Gabriela Pichler är tillbaka med sin första film sen den Guldbaggebelönade succén ”Äta sova dö” (2012), och den här 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag