Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så bra är Clint Eastwood i ”The Mule”: ”Bygger på klichéer”

Foto: © 2018 Warner Bros. Entertainment Inc. All right

Inför USA-premiären av ”The Mule” samlade Clint Eastwood, 88, för första gången alla sin åtta barn (inklusive den hemliga dottern Laurie) och första frun Maggie Johnson. 

Det kan inte ha varit en slump.

Inför USA-premiären av ”The Mule” samlade Clint Eastwood, 88, för första gången alla sin åtta barn (inklusive den hemliga dottern Laurie) och första frun Maggie Johnson. Det kan inte ha varit en slump. Eastwoods senaste skapelse handlar nämligen om en åldrad man som till slut inser att han under ett helt liv felaktigt prioriterat jobbet framför familjen. 

Parallellerna till Eastwoods egen uppenbara arbetsnarkomani är tydlig, men filmen handlar egentligen om världens äldsta knarkkurir ”El Tata” (som avled 2016), och framstår som en besynnerlig mix av ”Breaking bad” och ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

”Tata", som kartellen kallar honom, är en krigsveteran och hortonom, som går i konkurs när Internethandeln konkurrerar ut hans blomsterrörelse. Den krassa ekonomin leder honom till den undre världen, och snart är han inte bara en skicklig kurir, utan ett slags älskvärd Robin Hood som ser till att barnbarnet får ta examen och att kvarterssyltan inklusive dess polkakvällar består.

Mycket här bygger på klichéer. Tata hatar givetvis både Internet och mobiler, samt har vaga begrepp om vilka ordval som idag anses politiskt korrekta. Men samtidigt utstrålar den nu så skröplige Clint Eastwood i sin roll en vänlig harmlöshet som får både kartellen och publiken att vekna. Han behöver liksom inte göra sig till längre, och den känslan sätter en behagligt kravlös prägel även på filmen.

 

THE MULE

Drama

USA. Av Clint Eastwood. Med Clint Eastwood, Bradley Cooper, Laurence Fishburne, Andy Garcia, Diane West Längd: 1:56. Från: 11 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.