Noomi Rapace hyllas av flera kritiker som har sett storfilmen "Prometheus". Foto: Stella pictures
Noomi Rapace hyllas av flera kritiker som har sett storfilmen "Prometheus".  Foto: Stella pictures

Rapace hyllas för sin roll i "Prometheus"

Publicerad

De första recensionerna har kommit.

Och Noomi Rapace verkar vara den klarast lysande stjärnan i storfilmen "Prometheus" - i alla fall om man ska tro ett antal kritiker.

"Hon klarar av de fysiska kraven i några mycket intensiva scener", skriver HollywoodReporter.com.

Väntan har varit lång.

Men på fredag är det dags.

Då är "Prometheus" äntligen premiär.

Och i centrum står vår svenska skådisstjärna Noomi Rapace.

För av de recensioner av filmen som hittills har trillat in, så är det framför allt Rapace som kritikerna lyfter fram från den imponerande skådespelarensamblen.

Den amerikanska branschtidningen Variety skriver:

"... hon får visa upp intensiv psykisk och känslosam vånda i ett register som är helt annorlunda än i den svenska versionen av "The girl withe dragon tattoo" och dess uppföljare."

"Uttrycker trovärdigt"

Även HollywoodReporter.com recenserar "Prometheus" och skriver följande om Noomi Rapace.

"Rapace uttrycker trovärdigt sin karaktärs vetenskapliga och religiösa övertygelser - "det är vad jag väljer att tro på", insisterar hon - och hon klarar av de fysiska kraven i några mycket intensiva scener."

Brittiska The Guardians recensent föredrar Michael Fassbender framför Rapace, men skriver trots det:

"Noomi Rapace är bra i rollen som Dr Elizabeth Shaw, en intensiv och driven forskare som ändå har absorberat religionen av sin far och alltid bär ett kors runt halsen."

"Skräckartade scener"

Svenska TT Spektras kritiker har också sett "Prometheus" och hyllar Rapaces insats i filmen.

"Utan att avslöja för mycket går det ändå att säga att hon stjäl filmen i några skräckartade scener", går det att läsa i recensionen.

"Prometheus" handlar ytterst om hur livet på jorden en gång uppstod. Noomi Rapaces karaktär tolkar ett antal väggmålningar som en inbjudan till en okänd planet, och tillsammans med besättningen på skeppet Prometheus drar hon i väg i jakt på svar.

Väl på plats visar sig detta, självklart, vara ett stort misstag.

"Prometheus" regisseras av Ridley Scott, som har sagt att filmen har DNA från hans  "Alien" från 1979.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag