Foto: Olle Sporrong
 Foto: Olle Sporrong

Petra Mede trött på sin image

Publicerad
Uppdaterad
Ge Petra Mede en scen - och hon skämtar om sig själv som 40 år och tragisk singel.
Nu är det slut med det. Komikern hoppas att Guldbaggegalan ska bli hennes chans att ta livet av den desperata kvinna hon själv skapat.
- Men jag kommer väl aldrig att leva ett konventionellt liv. Inte för att jag inte har valt det, utan för att det har blivit så, säger Petra Mede.
Det hade man ju kunnat ana: Att inte ens Petra Mede riktigt orkar med Petra Mede alla gånger. Men för en så kallad helt vanligt tjomme, kan det ju tyckas smått destruktivt att göra upp med sin image på Guldbaggegalan.
I dag presenterar Petra Mede de nominerande bidragen på Filmhuset i Stockholm. Måndagen den 24 januari står hon som värd för galan som direktsänds från Cirkus. Det är förstås en ära - men framför allt ett kamikazeuppdrag. Programledaren brukar åka på däng av kritiker och branschfolk så gott som varje år.

Hur tänkte du när du tackade ja?
- Jag tar i princip bara på mig kamikazeuppdrag, jag är oerhört riskbenägen, säger Petra med ett välbekant ironiskt tonfall och en underförstådd referens till när hon ledde Melodifestivalen.
- Nej, jag kände mig hedrad. Jag och producenten hade samma visioner om hur vi skulle vilja göra galan: Storslaget och med ett visst allvar.

Dagens Nyheters Johan Croneman skrev en krönika om hur trött han är på att det alltid ska in plump och ointelligent ståupp i galan. Läst den?
- Ja. Jag blev recenserad i förväg där. Men nej, jag har inga problem med det. Jag har en ganska stark vilja om vad jag vill göra, och sen kom jag in i den här branschen ganska sent, jag är inte 25.

Han kallade dig ett löfte om medioker komik...
- Jag kan tyvärr inte lova det. Inte ens det.

Vad kan du lova då?
- Det är klart att det kommer att vara komik, men jag vill framför allt vara en värd, leda galan framåt och ge den tyngd. Det är stort att få en guldbagge.
Så tror man att du kommer att flamsa bort det, då tror man fel?
- Absolut.

"Inte ute efter nån chock"

För tre år sen satte "Parlamentet"-tittarna i halsen när du drog ett sexistiskt skämt om Maud Olofsson. Ska vi förbereda oss på sånt?
- Nej, inte på Guldbaggegalan.

Varför inte?
- För där är jag inte ute efter nån chock, men det är så svårt, ni kommer kanske att tycka det. Nej, det kommer att vara sånt som hör galan till. Vi kommer att prata om en film som "Svinalängorna" och det är inget man skämtar om.

Efter Maud-skämtet fick du kritik av kollegan Cecilia Frode. Nu smilar ni tillsammans på samma reklampelare. No hard feelings?
- O nej. Tvärtom skulle jag säga. Det är kul när saker händer på riktigt. Då vaknar ju alla. Det var så underbart att ta bilderna. Två fyrtioåriga starka kvinnor... Och jag tar gärna av mig mer nästa gång. Nu är du så ung, men när du fyller fyrtio, om nån då erbjuder dig att stå på alla busskurer halvnaken, då måste du svara ja. I alla fall om du inte var populäraste tjejen på högstadiet.
Petra Mede har börjat gå upp i spinn. Den smala kroppen studsar lite i fåtöljen, armarna gestikulerar yvigt och leendet går från en markerad käke till den andra. Vi garvar.

Såg du näst sista avsnittet av "Grotesco"?
- Åh "Extravaganza Stand Up", säger Petra och nästan skriker. Det är så genialt.

Och oväntat, tycker jag. Att komiker driver med varandra på det sättet...
- Är det några som älskar att bli drivna med är det komiker. Jag messade till Henrik Dorsin sen för att fråga om den där tjejen var jag. Hon som säger: "Jag har ingenting att säga". Och det var det, för mig var det den största komplimangen.

"Olyckan är väl fördelad"

Vad ska du skämta om på Guldbaggen? Dig själv som 40 år och singel?
- Nej. Usch. Just nu är jag så otroligt trött på mig själv. Även om min agent skulle säga annorlunda. Nej, den här galan ska inte handla om Petra Mede.

Är du fortfarande singel förresten?
- Ja. Äh... För att etablera sig måste man ha en klar image i början. Det är en persona man väljer. Nu vill jag gå ifrån det med det här programledaruppdraget. Men jag kommer väl aldrig att leva ett konventionellt liv. Inte för att jag inte har valt det, utan för att det har blivit så.

Har de här skämten om dig själv som 40-årig singel haft en terapeutisk funktion?
- Absolut, det tror jag. Men hade jag tyckt att det varit riktigt jobbigt, då hade jag nog inte pratat om det. I min ålder har man ju många vänner som varit gifta ett tag och har barn. Det är naturligtvis en fantastisk dimension som jag inte har, men det är inte svaret på alla frågor heller. Olyckan är ganska väl fördelad på oss alla, säger Petra och fortsätter:
- Det är ingen hemlighet att jag tycker att livet är oerhört svårt, och jag präglas mycket av min egen historia. Det finns en melankolisk sida som också är romantisk, men sorglig. Det är bara att lyckönska dem som inte känner så.

Du har varit heltidssjukskriven i flera år och har fortfarande problem med din dansskadade rygg. Vad gör du om den slår till på Guldbaggen?
- Nu har jag haft en lugn period, så risken är minimal. Men skulle det vara något så genomför jag alltid i rullstol, det är en princip.

Rullstolsgaranti
?
- Ja, man får ta det som ett löfte, eller ett hot.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag