Ocean's eleven med skitig sydstatsklang

Publicerad

Fyra år efter löftet att sluta filma är Steven Soderbergh tillbaka med en kuppfilm av typ ”Ocean’s eleven”, fast med skitig sydstatsklang. Så i stället för en reklamglossig George Clooney är det byggjobbaren Jimmy Logan (Tatum) som drar ihop ett gäng förlorare i hopp om att utföra den ultimata stöten mot en racingbana.

Den invecklade planen inkluderar bland annat en fängelsefritagning av kassavalvsexperten Joe Bang (Daniel Craig), en födelsedagstårta, ett gäng målade kackerlackor, och en bomb vars huvudsakliga beståndsdel är gummibjörnar.

Den ibland alltför sävliga tonen känns delvis lånad från bröderna Coens ”O, brother were art thou”, och skådespelarna verkar njuta över att få fula till sig. Särskilt Craig som sluppit ur 007-kostymen till förmån för tatueringar, superblonderat hår och oväntat avancerade kemikunskaper i den annars rätt tröga hjärnan.

Soderbergh minst sagt leker sig fram längs en bana kantad av små överraskningar. Han blandar barnskönhetstävlingar med racingdivalater, toppat med mänsklig värme. Klart man vill vara med då.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag