Nya "Star trek"-filmen får fyra getingar i betyg av Expressens recensent. Foto: Planet Photos
Nya "Star trek"-filmen får fyra getingar i betyg av Expressens recensent.  Foto: Planet Photos

Nya "Star Trek" är här för att stanna

Publicerad
Uppdaterad
SCIENCE FICTION
USA. Av J.J Abrams. Med Chris Pine, Zachary Quinto, Eric Bana, Winona Ryder, Leonard Nimoy.

Är klingoner och spetsörade rymdfarare inte riktigt din kopp te? Gissningsvis får du anledning att omvärdera det om du går och ser "Star Trek".
I "Lost"-skaparen J.J Abrams händer har ett av de mest nördiga film- och tv-koncepten lämnat sin insomnade tillvaro och blivit en modern, underhållande, actionladdad film.

I den fartfyllda inledningen får vi möta framtida kaptenen James T Kirks pappa och mamma, han i färd med att rädda sitt rymdskepp och hon med att föda lill-James.
Tyvärr sammanfaller födseln med att pappan offrar sitt liv, vilket påverkar Kirk i rebellisk riktning under uppväxten.
För detta är alltså berättelsen om hur Kirk, och hans framtida vän Spock, växer upp och tar värvning i Stjärnflottan.
Upplägget är inbjudande för noviser i "Star Trek"-sammanhang men låter även, gissar jag, de riktiga hard core-trekkisarna få sitt lystmäte genom att introducera alla de välkända karaktärerna och fördjupa deras historier.
Att original-Spock, Leonard Nimoy, dyker upp bör också vara mumma för fansen.

Visst skulle jag kunna klaga på att en del av den ganska komplicerade intrigen är lite väl klurig på sina håll, det blir lätt så när tidsresor och J.J Abrams kombineras. Men som trogen "Lost"-tittare har jag skolats in i att acceptera att man inte alltid kan förstå allt.
Så, luta dig tillbaka och låt dig bli grundligt underhållen. Och får du mersmak behöver du garanterat inte oroa sig. Nya "Star Trek" är här för att stanna och uppföljarna kommer, var så säker.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag