Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mysteriet Max von Sydow - därför blev han folkskygg

BIOAKTUELL. Max von Sydow är 80 år gammal och bioaktuell i "Shutter island".
Foto: Andrew Cooper Smps

Max von Sydow är inte bara en av Filmsveriges största - han är dessutom en av de skyggaste. 

Hur hänger det här ihop egentligen? 

Expressen har tittat närmare på mysteriet von Sydow.

För några år sedan bestämde sig Max von Sydow för att trappa ner en smula. Det är väl en defintionsfråga hur det gick med den saken.

 80 år gammal håller han en produktionstakt som de flesta skådespelare inte ens har självförtroende nog att drömma om.

 Just nu är han bioaktuell  i Martin Scorseses storfilm "Shutter island" där han spelar mot Leonardo DiCaprio. Senare i år dyker han upp intill Russell Crowe i Ridley Scotts "Robin Hood".

 Han har spelat Gud, Djävulen och Sigmund Freud. Men oftast har det blivit nazister och präster.

 Han har jobbat med John Wayne, Tom Cruise, Woody Allen, Robert Redford, Steven Spielberg, Lars von Trier, Faye Dunaway, Gene Hackman och framför allt, han har betat av ett drygt dussin samarbeten med Ingmar Bergman.

 - Utan tvekan så har min karriärs viktigaste tid varit den med Bergman. Det var en yrkesmässig relation men också en vänskapsrelation, har han sagt till ComingSoon.com.

61 år som skådespelare

 Den ikoniska lyskraften hos namn som Greta Garbo, Ingrid Bergman, Zara Leander och Anita Ekberg må vara större. Men sätter man sig ner och tittar på vad han faktiskt åstadkommit under sin 61-åriga karriär är Max von Sydow vår största filmstjärna. Punkt.

 Max von Sydow är ett sådant monument av begåvning att oavsett hur skitdåliga filmer han än medverkar i så kommer han alltid ut rakryggad ur katastrofen, med äran i behåll. Och då har han trots allt synts i några av alla tiders sämsta filmer.

"Jag får mindre roller"

 Själv är han klädsamt ödmjuk kring sitt arbete.

 - Jag får inte så många erbjudanden numer. Inga huvudroller, vilket är naturligt eftersom biopubliken är ung och ointresserad av snubbar som mig. Jag får mindre roller. Gamlingar som dör tidigt  i manus, sa han för några år sedan till BBC.

 I filmbranschen har von Sydow alltid varit känd som en ovanligt hygglig prick. Social och solig. Journalister har hyllat honom som ett nära nog perfekt intervjuobjekt.

 Men i början av 90-talet drog han sig plötsligt undan offentligheten. I dag är han så tillbakadragen att han framstår som skygg. När nära vännen Ingmar Bergman begravdes dök han aldrig upp, till allas stora förvåning.

 Hur kommer då det här sig?  I senaste numret av tidningen Filter lanseras en fascinerande teori med Yoko Onoska förtecken. Här menar man att allt började när Max von Sydow lämnade sin hustru sedan 45 år och gifte sig med den 20 år yngre franska filmaren Catherine Brelet.

"Många som saknar honom"

 Det antyds att Max von Sydow kontrolleras fullkomligt av Catherine och att han tvingats skära av kontakten med omvärlden.

 - Han var en av mina bästa vänner. Nu har han valt att inte längre ha kontakt med sina gamla vänner. Om du skulle prata med honom: Minn honom om att vi är många som saknar och älskar honom, säger Liv Ullman till Filter.

 Clas von Sydow säger sig ha hört ryktena om sin pappa, men är osäker på varför han numer är så reserverad.

 - Han är ju 80 år, även om han är pigg för sin ålder. Nu för tiden har jag en känsla av att, när han inte jobbar, då kopplar han bort allt som inte har med jobb att göra. Han läser och odlar oliver.

 Eller kan det vara så enkelt att han helt enkelt bara är väldigt kär.

 - Catherine är med mig hela tiden. Vi reser tillsammans, promenerar tillsammans, sover tillsammans. Vi är aldrig ifrån varandra, har Max von Sydow berättat för Expressen.

FAKTA

10 tunga roller


Det sjunde inseglet (1957) Riddaren Antonius Block skrider runt i sakta mak i en pesthärjad medeltid. Scenen där han spelar schack med döden är en av filmhistoriens mest kända.
Jungfrukällan (1960) Max spelar en pappa besatt av att hämnas sin dotters mördare och våldtäktsmän i Bergmans eviga och kontroversiella mästerverk. Mannen från Nasaret (1965) Efter att "Det sjunde inseglet" erövrat Hollywood får Max spela Jesus. Hans första engelskspråkiga film.
Exorcisten (1973)Hans mest kända roll. Den 44-årige Max sminkas för att se ut som 77. Åratal efter succén hör han folk på gatan mumla "Va? Är inte han död?".
Tre dagar för Condor (1975) Spionspänning som håller än i dag. Max är den sällsynt lömske, och välklädde, lönnmördaren Joubert.
Hannah och hennes systrar (1986) Max spelar konstnär med en integritet av rostfritt stål. Under inspelningen skällde han på regissören Woody Allen för att tavlorna som syns i filmen inte var tillräckligt bra.
Pelle Erövraren (1987) En ren uppvisning. Möjligen hans bästa insats någonsin. Max får sin första och hittills enda Oscar-nominering.
Hamsun (1996)
Norske författaren Knut Hamsun, som gav bort sin Nobelprismedalj till Joseph Goebbels, skildras med total auktoriotet.
Minority Report (2002)
Max briljerar som samvetsbefriad storskurk, en av paradgrenarna, i Steven Spielbergs moderna sci fi-klassiker.
Shutter Island (2010) Ett ganska typiskt exempel på hans storhet. Max får en handfull minuter som läskig ex-nazist, och ändå är det honom man minns.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.