Mobilkameran blev räddningen för Malik

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mobilen blev räddningen för Malik Bendjelloul under inspelningen av "Searching for Sugar man".
Foto: Pascal Le Segretain

Mobilen blev räddningen för Malik Bendjelloul under inspelningen av "Searching for Sugar man".

När regissörens hade slut på super 8-film testade han en mobilapp som till regissörens förtjusning gav precis önskat resultat.

– Det går inte att se skillnad, säger regissören i en intervju med CNN.

I dag hyllas han världen över för sin dokumentär om den bortglömde musikern Sixto Rodriguez. Men arbetet med filmen "Searching for Sugar man" som påbörjades redan 2006 tog lång tid och under vägens gång stötte regissören på mängder av problem.

Malik Bendjelloul har tidigare berättat för Expressen att finansieringen ett tag var hotad eftersom Svenska filminstitutet inte tyckte att filmen höll för vita duken utan ville klippa direkt för tv. Men ett mer akut problem dök upp mitt under inspelningen.

Filmen var slut

Regissören hade slut på super 8-film till sin kamera, som han använde sig för att filma vissa sekvenser av filmen med. Upptäckten gjordes när det bara var några scener kvar att filma.

– Jag hade bara några tagningar kvar och jag behövde verkligen dessa, berättar Malik Bendjelloul i en intervju med CNN.

Tog fram mobilen

Då valde regissören att plocka fram sin mobiltelefon och med hjälp av en app som ska skapa super 8-atmosfär på bilderna fortsatte Malik att filma med sin smartphone och resultatet blev över förväntan.

– Det ser ut som riktig film, det gör det verkligen. Det går inte att se skillnad, berättar han i intervjun.

Och det är inte första gången som en regissör har använt sin mobil för att göra film. 2011 tog även den sydkoreanska filmskaparen Park Chan-wook hjälp av telefonen för att filma 30-minutersfilmen "Night Fishing".

I intervjun med nyhetskanalen avslöjar även regissören ett annat tricks som han använde sig av för att fånga den önskade 70-talsatmosfären i dokumentären: att filma mot en datorskärm.

Under hösten och vintern har Malik Bendjelloul prisats och hyllats världen över på filmfestivaler och galor. I söndags natt tog han emot en Oscar för bästa dokumentärfilm, vilket var första gången sedan 1984 som en svensk film tilldelats det prestigefyllda priset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.