Lisa Aschan har haft en omtumlande vecka. Foto: KAI MARTIN
Lisa Aschan har haft en omtumlande vecka.  Foto: KAI MARTIN

Miljonpris till Lisa Aschans "Apflickorna"

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Hennes debutfilm vann inte bara prestigefyllda Dragon award på en miljon kronor.
"Apflickorna" fick dessutom internationella filmkritikernas pris.
- Det känns jättebra, säger regissör Lisa Aschan.
Hon har haft en omtumlande vecka.
I måndags premiärvisades ”Apflickorna” – efter att ha blivit färdig fredagen innan.
Rörde publiken
– Det har varit fantastiskt att möta publiken och få det gensvar som vi fått, säger Lisa Aschan, 32.
– Publiken har blivit berörda av kombinationen av komik och obehag. Det är ju något man inte kan veta, därför är jag fortfarande så rörd. Det är en film som talar till en bred publik.
Efter Göteborgs filmfestival är det dags för Berlins filmfestival om några veckor.

"Filmen precis färdig"

Men hur Lisa Aschan konstnärligt ska gå vidare med den en miljon kronor, som filmen vunnit, vet hon inte.
– Den blev ju precis färdig. Men det viktigaste är att jag gör något jag aldrig gjort förut. Om det sedan blir teater, film eller musikvideo spelar inte så stor roll, säger hon.
Inte heller vet hon hur hon ska fira priserna som ”Apflickorna” har fått.
– Det får vi se. Stort.
Lisa Aschan har tillsammans med Josefine Adolfsson skrivit manus till ”Apflickorna”.

”Total överraskning”

– Att vinna de här priserna gjorde mig både smickrad och glad. Men framför allt var det en total överraskning, säger Josefine Adolfsson.
Varför blev det titeln ”Apflickorna”?
– För att den är fin. Vi fastnade för en öppen titel som skulle vara mångbottnad, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag