Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Mästerskapet"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

När Nathan inte bara diagnosticeras med autism, utan även förlorar sin pappa i en hemsk bilolycka, ser framtiden allt annat än ljus ut.

Men den lille pojken (Butterfield) visar sig snart ha en enastående matematisk begåvning, en personligt engagerad mattelärare (Spall) och en fajter-mamma (Hawkins).

Faktorer som, via ett träningsläger i Taiwan, tar honom hela vägen till matematik-olympiaden.

Ett slags ”Rainman junior” möter ”A beautiful mind”, tänker ni. Men faktum är att ”Mästerskapet smidigt undviker de vanligaste fallgroparna som kommer med den här typen av historier.

Filmen har visserligen en indiegullig feelgood-ton, men är för den sakens skulle inte det minsta ”Forrest Gump”-förskönande. Nathan är söt och blyg, men också rätt jobbig och överlägsen mot mamman som jobbar i äldrevården och inte ens klarade den enklaste skolmatten.

Hjärtevärmande insatser

Den här osentimentala uppriktigheten, parad med begåvade och hjärtevärmande skådespelarinsatser, gör detta till den mest trovärdiga skildringen av autismspektrum jag har sett på film. Som mamma till två autistiska barn (varav inget är mattegeni) känner jag rentav igen mig.

BIO

"Mästerskapet"

Drama

Storbritannien.

Av Morgan Matthews.

Med Asa Butterfield, Rafe Spall, Sally Hawkins, Eddie Marsan.

Längd: 1:51.

Från: 11 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.