Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marvels universum: Så ser du filmerna och tv-serierna i rätt ordning

Chris Evans i "Captain America: The First Avenger".Foto: ANONYMOUS / AP PARAMOUNT PICTURES
Robert Downey Jr i "Iron Man 3".Foto: PLANET PHOTOS / STELLA PICTURES / MARVEL/PLANET PHOTOS SUPPLIED B
Krysten Ritter spelar Jessica Jones.Foto: ANDY KROPA / AP TT NYHETSBYRÅN

Alla Marvelfilmer och tv-serier hänger ihop.

Det är kanske ingen nyhet, men vill du se allt i rätt ordning och få en perfekt bild av Marvels universum ska du se dem i den här ordningen. 

Många finns i Netflix utbud, andra i Viaplay och HBO Nordic. 

Använd artikeln som en guide – här är länkar till filmerna och till IMDB som satt betyg på filmerna.

2008 släpptes "Iron Man" första filmen i MCU, Marvel Cinematic Universe. Men det är inte den första i serien. 

Så för att hålla koll på tidslinjen. För du vill väl inte missa något väsentligt i serien? Så för att få in allt i sitt rätta sammanhang och veta vad exempelvis "olyckan" i New York var, då ska man se filmerna och tv-serierna i rätt ordning.

Tyvärr är det inte så enkelt. I tv-serierna kan kronologin hoppa.

De flesta filmerna och tv-serierna finns i Netflix utbud. Tyvärr går de flesta av dem inte att ladda ner, så du måste kolla online, men nej, många av dem går inte att ladda ner till mobilen eller läsplattan. Enligt cnet.com ska man dela upp MCU i fyra faser, med öppning för fler.

Kolla nu – i morgon kan vara för sent

För att göra det lite svårare flyttar ett antal filmer mellan Netflix och konkurrenterna Viaplay och HBO Nordic. Tanken på sikt är att Disney vill ”flytta hem” så många titlar de kan till streamingtjänsten Disney Plus när den lanseras över världen.

Netflix har ett antal tv-serier, märkta Netflix original, som Disney inte äger sändningsrätten till. De kommer inte att försvinna från Netflix under överskådlig tid.

 

LÄS MER: Legendaren Stan Lee är död – blev 95 år gammal 

 

Missa inte Captain America, Luke Cage eller the Defenders

Börja här: Captain America: The First Avenger.

Se filmerna och tv-serierna i den här ordningen, uppmanar cnet.com som placerat alla filmer och serier i kronologisk ordning.

 

1. Captain America: The First Avenger

Långfilm från 2011. Steve Rogers får i sig ett serum som förvandlar honom från en misslyckad soldat till superhjälten Captain America. Går att hyra bland annat på Google Play, SF Anytime och Itunes. Betyg på IMDB: 6,9.

 

2. Marvel's Agent Carter

Säsong 1 och 2. Tv-serie från 2015. Andra världskriget är över och Peggy Carter, Captain Americas kärlek och kollega, är i USA för att arbeta som agent för SSR, Strategic Scientific Reserve. Livet som kvinnlig agent på 40-talet är inte lätt. Ska hon lyckas besegra Leviathan och inser hon det mystiska med Hollywoodstjärnan Whitney Frost? Howard Stark återvänder. Finns på Netflix och Viaplay. Betyg på IMDB: 8,0. Ett ytterligare avsnitt av Agent Carter finns på dvd-utgåvan av Iron Man 3.

3. Captain Marvel 

Långfilm från 2019 med Brie Larson. Carol Danvers blir en av universums största superhjältar när hon hamnar i mitten av ett intergalaktiskt krig mellan två utomjordiska raser. Betyg på IMDB: 7,1.  

 

4. Iron Man

Långfilm från 2008. Tony Stark är vd och den stora stjärnan hos Stark Industries. Han styr en vapenindustri som servar amerikanska staten. Under en resa tas skadas han och tas som gisslan. För att överleva bygger han en  metalldräkt åt sig själv som gör honom till superhjälte. Finns att hyra på Blockbuster, Google Play, SF Anytime och Itunes. Betyg på IMDB: 7,9.  

5. Iron Man 2

Långfilm från 2010. Iron Man är nu världsberömd, men har fortsatta problem med de skador han drog på sig när han satt som gisslan. I Iron Man 2 blir han utsatt för en hämdlysten man med kopplingar till Tony Starks pappa. Ej på Netflix, går att hyra på Blockbuster, Google Play, SF Anytime och Itunes. Betyg på IMDB: 7,0.  

6. The Incredible Hulk 

Långfilm från 2008. Ett experiment går snett och forskaren Bruce Banner förvandlas till ett enormt grönt monster, men bara när han blir riktigt arg. På Amazon Prime. Går att hyra på SF Anytime, Microsoft Store, Blockbuster och Plejmo. Betyg på IMDB: 6,8.  

7. Thor 

Långfilm från 2011. Den mäktige åskguden Thor ur den nordiska mytologin blir strippad sina krafter. Pappa Oden förvisar honom sedan till jorden för att lära honom lite ödmjukhet. Finns på Netflix. Går att hyra på Blockbuster, Google Play, SF Anytime och Itunes. Betyg på IMDB: 7,0.  

Scarlett Johansson som Black Widow. Hon dyker upp i The Avengers första gången.Foto: JAY MAIDMENT / AP DISNEY/MARVEL

8. Marvel's The Avengers

Långfilm från 2012. Fienden hotar jorden. Då rekryterar chefen för den fredsbevarande byrån S.H.I.E.L.D en grupp superhjältar som ska rädda jorden från ett läskigt öde. Här träffar vi Iron Man, Captain America, The Hulk, Thor, Hawkeye och Black Widow. Går att hyra på Blockbuster, Google Play, SF Anytime och Itunes. Betyg på IMDB: 8,1. 

 

9. Iron Man 3

Långfilm från 2013. Tony Starks värld slits sönder av terroristen Mandarin. Går att hyra på Blockbuster, Google Play, SF Anytime och Itunes. Betyg på IMDB: 7,2.  

 

10. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D

Tv-serie, säsong 1, episod 1–7. Den fredsbevarande byrån S.H.I.E.L.D. från The Avengers bekämpar brott. På Viaplay. Betyg på IMDB: 7,5. 

11. Thor: The Dark World

Långfilm från 2013. Den mystiska skurken Malekith hotar att mörklägga universum. Då måste åskguden Thor rädda de nio världarna. Finns på Netflix. Går att hyra på Blockbuster, Google Play, SF Anytime och Itunes. Betyg på IMDB: 7,0. 

12. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. 

Tv-serie, säsong 1, episod 8–15. Den fredsbevarande byrån från The Avengers bekämpar brott. Visas på Viaplay.

13. Captain America 2: The Return of the First Avenger/The Winter Soldier

Långfilm från 2014. Captain America slår sig samman med Black Widow från the Avengers för att bekämpa en ny fiende som har kopplingar till Captain Americas förflutna. Går att hyra på Google Play, SF Anytime och Itunes.  Betyg på IMDB: 7,8. 

14. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. 

Tv-serie, säsong 1, episod 16–22. Den fredsbevarande byrån från The Avengers bekämpar brott.

15. Guardians of the Galaxy

Långfilm från 2014. En grupp intergalaktiska kriminella måste samarbeta för att stoppa en fanatisk krigare från att ta över universum. Ej på Netflix. Går att hyra på SF Anytime, Itunes och Viaplay store. Betyg på IMDB: 8,1.  

16. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.  

Tv-serie, säsong 2, episod 1–19. 

17. Guardians of the Galaxy Vol 2. 

Långfilm från 2017. Väktarna måste kämpa hårt för att hålla familjen samlad. Samtidigt ska de lösa mysteriet med Peter Quills föräldrar. Går att hyra på Google Play, SF Anytime och Itunes.  Betyg på IMDB: 7.7.

18. Marvel's Daredevil

Tv-serie, säsong 1. Netflix Original. Matt Murdock är advokat på dagtid, och maskerad brottsbekämpare nattetid. Betyg på IMDB: 8,7. 

19. Avengers: Age of Ultron

Långfilm från 2015. Tony Starks fredsprogram testas när världens främsta superhjälltar ställs mot en fiende de aldrig sett maken till. Ultron. På Netflix. Går att hyra på Google Play, SF Anytime, Blockbuster och Itunes. Betyg på IMDB: 7,4. 

20. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.  

Tv-serie, säsong 2, episod 20–22. 

21. Ant-Man

Långfilm från 2015. En villkorligt frigiven tjuv hittar en dräkt som gör honom liten som en myra – och otroligt stark.Går att hyra på Google Play, SF Anytime, Blockbuster och Itunes. Betyg på IMDB: 7,3. 

22. Marvel's Jessica Jones 

Tv-serie, säsong 1. Netflix Original. Jessica återvänder till jobbet som privatdeckare efter att ha lämnat jobbet som superhjälte. Betyg på IMDB: 8,1. 

23. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. 

Tv-serie, säsong 3, episod 1–10. 

24. Marvel's Daredevil 

Tv-serie, säsong 2. Netflix Original. Matt Murdock är advokat på dagtid, och maskerad brottsbekämpare nattetid. Betyg på IMDB: 8,7. 

25. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. 

Tv-serie, säsong 3, episod 11–19. 

26. Captain America: Civil War 

Långfilm från 2016. Politik kommer ivägen för Avengers och skapar en spricka mellan Captain America och Iron Man. Går att hyra på Google Play och SF Anytime. Betyg på IMDB: 7,8.

27. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. 

Tv-serie, säsong 3, episod 20–22. 

28. Black Panther 

Långfilm från 2018. T'Challa, arvtagaren till kungadömet Wakanda tvingas visa handlingskraft för att leda landet framåt och ta itu med ett hot från landets historia. Visas på Viaplay. Kan hyras på SF Anytime. Betyg på IMDB: 7,4.  

29. Marvel's Luke Cage 

Tv-serie, säsong 1. Netflix Original. Luke är med om ett experiment som slår fel, eftersom det utsatts för ett sabotage. Resultatet är att han blir superstark och osårbar. Hans hud går inte att skada. Visas på Netflix. Betyg på IMDB: 7,5. 

30. Doctor Strange

Långfilm från 2016. En genialisk neurokirurg skadar sina händer i en bilolycka. Han försöker kompensera sitt handikapp med magi. Går att köpa online, men inte att hyra och inte på Netflix. Betyg på IMDB: 7,5. 

31. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.

Tv-serie, säsong 4, episod 1–15. 

32. Marvel's Iron Fist 

Tv-serie, säsong 1. Netflix Original. Efter att ha varit försvunnen i 15 år och dödförklarad dyker plötsligt Danny Rand upp för att bekämpa korruption med kung fu och sin järnhand. Betyg på IMDB: 6,7. 

33. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.  

Tv-serie, säsong 4, episod 1–15. 

34. Spider-Man: Homecoming 

Långfilm från 2017. Spider-Man utforskar sin nyvunna identited som spindelmannen med hjälp av sin mentor Iron Man. På Netflix. Kan hyras på Google Play, SF Anytime, Microsoft Store, Plejmo, Itunes och Blockbuster. Betyg på IMDB: 7,5. 

35. Marvel's The Defenders 

Miniserie från 2017 i 8 avsnitt. Netflix Original. New York hotas och Daredevil, Jessica Jones, Lucas Cage och Iron Fist slår sig ihop för att besegra fienden. På Netflix. Betyg på IMDB: 7,5. 

36. Marvel's Inhumans 

Tv-serie, säsong 1. En isolerad grupp superhjältar slåss för att skydda varandra. Visas på HBO Nordic. Betyg på IMDB: 5,1. 

37. Thor: Ragnarök 

Långfilm från 2017. Åskguden Thor har tagits tillfånga på planeten Sakaar för att slåss mot galaxens värsta monster. Visas på Netflix. Betyg på IMDB: 7,9. 

38. Marvel's The Punisher 

Tv-serie från 2017. Netflix Original. En före detta marinkårssoldat, Frank Castle, letar efter de som ligger bakom hans familjs död. I stället hamnar mitt i en militär konspiration. Visas på Netflix.  Betyg på IMDB: 8,6. 

 

LÄS MER: De 25 bästa sci-fi- och fantasyfilmerna på Netflix 

 

39. Ant-Man & the Wasp

Långfilm från 2018. Scott Lang får ta på sig Ant-Man-utrustningen igen. Den här gången med Hope van Dyne i hennes Wasp-kostym. Tillsammans ska de besegra en fiende från det förflutna. Visas på Viaplay. Kan hyras på Blockbuster, ITunes, Viaplay, SF Anytime och Google Play. Betyg på IMDB: 7,2. 

40. Marvel's The Runaways 

Tv-serie, säsong 1. De flesta unga tycker väl att deras föräldrar är elaka. Men vad händer om de har rätt? Serien handlar om sex ungdomar som knappt kan vistas i samma rum tillsammans, men de har en sak gemensam: Deras föräldrar är onda på riktigt. Visas på HBO Nordic. Betyg på IMDB: 7,3. 

41. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. 

Tv-serie, säsong 5. 

42. Marvel's Jessica Jones 

Tv-serie, säsong 2. Netflix Original. Jessica återvänder till jobbet som privatdeckare efter att ha lämnat jobbet som superhjälte. Serie gjord av Netflix. Betyg på IMDB: 8,1. 

43. Avengers: Infinity War 

Långfilm från 2018. Avengers, tillsammans med sina allierade måste offra allt för att besegra den hittills värsta fienden, den övermäktiga Thanos. Visas på Viaplay. Betyg på IMDB: 8,5. 

44. Marvel's Cloak & Dagger

Tv-serie, säsong 1. Ljus och mörker slåss tillsammans. Det är två tonåringar från olika bakgrunder med superkrafter kopplade till varandra. Tandy kan sända ut ljusdolkar och Tyrone kan få andra att uppslukas av mörker. Men när de börjar få känslor för varandra blir det komplicerat. Visas på HBO Nordic. Betyg på IMDB: 7,0 

45. Marvel's Daredevil

Tv-serie, säsong 3. Netflix Original. Matt Murdock är advokat på dagtid, och maskerad brottsbekämpare nattetid. Betyg på IMDB: 8,7. 

46. Marvel's Luke Cage 

Tv-serie, säsong 2. Netflix Original. Luke är med om ett experiment som slår fel, eftersom det utsatts för ett sabotage. Resultatet är att han blir superstark och osårbar. Hans hud går inte att skada. Visas på Netflix. Betyg på IMDB: 7,5. 

47. Marvel's Iron Fist 

Tv-serie, säsong 2. Netflix Original. Efter att ha varit försvunnen i 15 år och dödförklarad dyker plötsligt Danny Rand upp för att bekämpa korruption med kung fu och sin järnhand. Betyg på IMDB: 6,7. 

49. Avengers: Endgame

Del 2 av ”Avengers: Infinity War”.  Ska Thanos stoppas till slut? Hur går det med alla som inte är med? Hade biopremiär 24 april. Betyg på IMDB saknas.

Kommande Marvel-serier och filmer

De här filmerna är planerade, men var inte klara för release under januari 2019. 

49. Spider-Man: Far From Home. Biopremiär 5 juli.

50. Guardians of the Galaxy. Volym 3. 

51. Untitled Black Panther sequel. 

52–57. Untitled Marvel films. 

LÄS MER: Så mycket kostar Netflix – guide till olika abonnemang 

 

Superhjältar i Marvels universum, MCU, som förekommer i flera filmer

Captain America. (Steve Rogers) spelas av Chris Evans. Skapas under ett projekt mot nazisterna 1943 i andra världskriget.

Captain America: The First Avenger. Långfilm från 2011. 

Marvel's The Avengers. Långfilm från 2012. 

Thor: The Dark World. Långfilm från 2013. 

Captain America 2: The Return of the First Avenger. Långfilm från 2014. 

Avengers: Age of Ultron. Långfilm från 2015.

Captain America: Civil War. Långfilm från 2016. 

Iron Man (Tony Stark) spelas av Robert Downey Jr. Tekniskt geni som skadas av en mina och tas till fånga. Utvecklar en dräkt i fångenskap som gör honom till superhjälten Iron Man, även kallad Järnmannen i Sverige. 

The Incredible Hulk. Långfilm från 2008. (Cameo)

Iron Man 2. Långfilm från 2010.

Marvel's The Avengers. Långfilm från 2012. 

Iron Man 3. Långfilm från 2013. 

Avengers: Age of Ultron. Långfilm från 2015. 

Captain America: Civil War. Långfilm från 2016. 

Spider-Man: Homecoming. Långfilm från 2017. 

Avengers: Infinity War. Långfilm från 2018. 

 

LÄS MER: 10 bästa anime på svenska Netflix just nu 

LÄS MER: Så laddar du ner filmer och serier från Netflix 

 

Hulken, the Incredible Hulk (Bruce Banner) spelad bland annat av Edward Norton. Bruce Banner får i sig höga doser av gammatrålning och förvandlas till det stora gröna monstret Hulken när han blir arg. Tv-serien var populär på 1970-talet, en film gjordes 2003. Detta är en reboot. 

The Incredible Hulk. Långfilm från 2008. (Edward Norton)

Marvel's The Avengers. Långfilm från 2012. (Mark Ruffalo)

Iron Man 3. Långfilm från 2013. (Mark Ruffalo)

Avengers: Age of Ultron. Långfilm från 2015. (Mark Ruffalo)

Thor: Ragnarök. Långfilm från 2017. (Mark Ruffalo)

Avengers: Infinity War. Långfilm från 2018. (Mark Ruffalo)

 

Thor, gud i den nordiska mytologin spelad av Chris Hemsworth. Thor är åskguden med hammaren. Han har allt som krävs för att klassas in bland superhjältarna.

Thor. Långfilm från 2011. 

Marvel's The Avengers. Långfilm från 2012. 

Thor: The Dark World. Långfilm från 2013. 

Avengers: Age of Ultron. Långfilm från 2015. 

Doctor Strange. Långfilm från 2016. 

Avengers: Infinity War. Långfilm från 2018. 

 

LÄS MER: Här är allt du behöver veta om Netflix i 4k

 

Black Widow (Natasha Romanoff) spelad av Scarlett Johansson. Black Widow (Svarta Änkan) är ett namn som flera kvinnliga superhjältar i Marvel-världen använt. 

Marvel's The Avengers. Långfilm från 2012. 

Captain America 2: The Return of the First Avenger. Långfilm från 2014. 

Avengers: Age of Ultron. Långfilm från 2015. 

Captain America: Civil War. Långfilm från 2016. 

Avengers: Infinity War. Långfilm från 2018. 

 

Hawkeye (Clint Barton) spelad av Jeremy Renner. Hawkeye har fått sitt namn för sin skarpa blick och hur bra han är på att pricka rätt med pilbåge.

Marvel's The Avengers. Långfilm från 2012. 

Avengers: Age of Ultron. Långfilm från 2015. 

Captain America: Civil War. Långfilm från 2016. 

 

Winter Soldier (Bucky Barnes) spelad av Sebastian Stan. Expert på närstrid.

Captain America 2: The Return of the First Avenger. Långfilm från 2014. 

Captain America: Civil War. Långfilm från 2016. 

Avengers: Infinity War. Långfilm från 2018. 

 

Falcon (Sam Wilson) spelad av Anthony Mackie. 

Captain America 2: The Return of the First Avenger. Långfilm från 2014. 

Avengers: Age of Ultron. Långfilm från 2015. 

Ant-Man. Långfilm från 2015. 

Captain America: Civil War. Långfilm från 2016. 

Avengers: Infinity War. Långfilm från 2018. 

 

Agent 13 (Kate/Sharon Carter) spelad av Emily VanCamp. 

Captain America 2: The Return of the First Avenger. Långfilm från 2014. 

 Captain America: Civil War. Långfilm från 2016. 

 

Star-Lord (Peter Quill) spelad av Chris Pratt

Guardians of the Galaxy Vol 2. Långfilm från 2017. 

Avengers: Infinity War. Långfilm från 2018. 

 

Daredevil (Matt Murdock) spelad av Charlie Cox.

Marvel's Daredevil. Tv-serie.

Marvel's The Defenders. Miniserie

 

War Machine (James Rhodes) spelad av Don Cheadle. Hans röst dyker först upp i tv-spelet Iron Man 2.

Avengers: Age of Ultron. Långfilm från 2015. 

Captain America: Civil War. Långfilm från 2016. 

Avengers: Infinity War. Långfilm från 2018. 

 

Scarlet Witch (Wanda Maximoff) spelad av Elizabeth Olsen

Captain America 2: The Return of the First Avenger. Långfilm från 2014. Som Wanda Maximoff.

Avengers: Age of Ultron. Långfilm från 2015. 

Captain America: Civil War. Långfilm från 2016. 

Avengers: Infinity War. Långfilm från 2018. 

 

Ant-Man (Scott Lang) spelad av Paul Rudd. 

Ant-Man. Långfilm från 2015. 

Captain America: Civil War. Långfilm från 2016. 

Ant-Man & the Wasp. Långfilm från 2018. 

 

Jessica Jones spelad av Krysten Ritter.

Marvel's The Defenders. Miniserie.

Marvel's Jessica Jones. Tv-serie.

 

Spider-Man (Peter Parker) spelad av Tom Holland

Captain America: Civil War. Långfilm från 2016. 

Spider-Man: Homecoming. Långfilm från 2017. 

Avengers: Infinity War. Långfilm från 2018. 

Spider-Man: Far from home. Långfilm planerad till 2019.

 

Luke Cage spelad av Mike Colter.

Marvel's Jessica Jones. Tv-serie.

Marvel's The Defenders. Miniserie.

Marvel's Luke Cage. Tv-serie.

 

Doctor Strange, spelad av Benedict Cumberbatch.

Doctor Strange. Långfilm från 2016. 

Thor: Ragnarök. Långfilm från 2017. 

Avengers: Infinity War. Långfilm från 2018. 

 

LÄS MER: Här är de 50 bästa filmerna på Netflix 

LÄS MER: Här är de 50 bästa serierna på Netflix 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.