Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Maria Brander: Här är bästa filmerna 2014

"Grand Budapest hotel" är årets film, enligt Maria Brander. Foto: Martin Scali
"Boyhood".
Svensken Ruben Östlunds "Turist".

2014 blev filmåret då glädjen och sorgen blev grannar med varandra.

Å ena sidan präglades året av förlust, då filmen förlorade ett antal av sina största talanger.

Å andra sidan fick vi se ovanligt många bra komedier: "The Grand Budapest Hotel" av Wes Anderson, ligger etta på min lista, för att den är så bra och behövs i all ledsamhet.

På tredje plats hittar ni svenska "Turist" - Oscarhoppet som vi tar med oss in i 2015.

1. The Grand Budapest Hotel

Om det där med himmelriket skulle visa sig vara en myt, så kan jag vid livets slut tänka mig att i stället checka in på Grand Budapest Hotel, och sen aldrig lämna det. Jag kan också överväga att sälja min själ till regissören Wes Andeson. Bara han gör den lika vacker och lätt som den här filmen.

 

2. Boyhood

”Interstellar” får ursäkta, men årets mest fascinerande tidsresa hittar vi här. Att se skådespelarna åldras alldeles på riktigt under tolv år känns freaky på ett bra sätt. Dessutom är filmskaparen Richard Linklater en mästare på att få till scener som andas autentisk vardag.

 

3. Turist

Ruben Östlund har redan hotat Roy Andersson med ”pisk” på Guldbaggegalan. Detta är jag naturligtvis för. Dessutom är jag hyfsat övertygad om att ”Force majeure”, som den heter på utrikiska, faktiskt kommer att få den där efterlängtade Oscarnomineringen för bästa utländska film.

 

4. Interstellar

Filmmediet uppfanns alltså inte för att människan skulle å skapa svåra filmer på polska, utan för att vi skulle få resa i rymden, och känna hur tiden, ljuset och evigheten sköljer över oss.

 

5. Gone girl

David Fincher när han är som allra bäst. Mästaren av mindfuck blandande polisthriller med äktenskapsdrama och fick oss att desperat famla efter ledtrådar.

 

6. Tusen bitar

Om jag förr kände mig lite gråtig efter Afzelius ”Tusen bitar”, så är det inget mot klumpen i halsen efter den här filmen. En fantastisk vacker dokumentär som lyckades visa upp okända sidor hos Afzelius.

 

7. The Wolf of Wall Street

En lång provocerande överflödsorgie, så dragen till sin spets att man både fascinerades och ville ta avstånd från den äckliga börsmäklarvärlden. Scorsese och DiCaprio är fortsatt en stark kombo.

 

8. Apornas planet: Uppgörelsen

”Jag vill ju va som du-u-u, jag vill se ut som du gå som du, det vill jag nu-u-u.” Jag vill alltså bli en apa, en sån där vis cooling som i ”Apornas planet”, inte en sån som Justin Bieber har dumpat.

 

9. What we do in the shadows

Idén att göra en dokusåpaliknande mockumentär om vampyrer är så enkelt genial att det är märkligt att ingen kommit på det tidigare. Tack Flight of the Conchords!

 

10. Dallas buyers club

Både Matthew McConaughey och Jared Leto gick hem med varsin Oscar för den här filmen, som även belönades för bästa smink. Och en hel Oscarjury kan ju inte ha fel. Eller det kan de. Men den här gången var det bara så rätt.

 

11. Hunger games: Mockingjay - del 1

Med fantastiska skådespelare och smart samhällskritik är ”Hunger games”-serien helt överlägsen all annan science fiction. Nu laddar vi för finalen nästa år.

 

12. Mr. Turner

Skäggiga muttrande excentriker mot en bakgrund av magiskt vackra bilder. Nej, jag pratar inte om ”Hobbit”, utan om den här originella kostymfilmen signerad Mike Leigh.

 

13. Pride

Fantastisk historia om hur två utsatta grupper, gruvarbetare och homosexuella, gjorde gemensam sak i åttiotalets Storbritannien, och lyckades kämpa sig till nya rättigheter.

 

14. Fruitvale station

Gripande drama om Oscar Grant som mördades av en polis på nyårsafton 2009. Och trots att man hela tiden vet hur det ska gå, kommer skotten ändå som en chock.

 

15. 22 jump street

Se den som ännu en lättuggad high school-komedi eller rota djupare för lite mer avancerad humor. 22 jump street är simpel komedi när den är som bäst

 

16. Min så kallade pappa

Ulf Malmros växlade upp och levererade sin bästa film hittills, samtidigt som Michael Nyqvist fick visa upp oanade komiska talanger och driva lite med sitt eget skrå.

 

17. Hobbit: Femhäraslaget

Lagom till Jacksons sjätte ”Ringen”-film, verkade många kritiker blivit lite trötta på/bortskämda med den här sagolika världen. Själv är jag fortfarande hänförd, och klassificerar filmsviten som ett mästerverk.

 

18. En familj: August Osage county

Meryl Streep bevisade återigen varför alla skådespelerskor svarar ”Meryl Streep” på frågan vem de inspireras av.

 

19. John Wick

Totalsågades av alla i Sverige utom lilla mig. Själv älskar jag den här actionrullen där allt är helt överdrivet draget till sin spets. För filmmakarna driver väl lite med genren? Eller har jag missat nåt?

 

20. Bamse och Tjuvstaden

En mysig uppdatering av ”Bamse” med fantasyfeeling för de minsta. Betydligt roligare än tecknade ”Emil & Ida” som kom nästan samtidigt.

 

Inte ens nära:

”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron”. Efter att Roy Andersson började jiddra om att svenska filmkritiker inte satte tillräckligt höga betyg (han fick mest fyror och femmor) är jag inne på att sänka min trea till en tvåa.

”Nymphomaniac”. Von Trier ”problematiserade” kvinnlig sexualitet genom att bara visa upp trådsmala kvinnor stajlade som 13-åringar. Det blev mest äckligt och lite trist.

”Blended”. Var var de nordkoreanska terroristerna när den här filmen nådde vita duken? På semester?

 

Måsten 2015

 

1. ”Star Wars: The Force Awakens” (16/12).

Meningen med livet är att se den här filmen. Allt annat är bara brus i världsalltet. Hyllade Star Trek-regissören J. J. Abrams står för skapandet. Originalskådespelarna är tillbaka, och de har med sig Max von Sydow.

 

2. ”Birdman” (9/1)

Har kärat ned mig totalt i den här filmen som är nominerad till hela sju Golden Globes. Syrlig, smart humor, djup livssorg, musik, New York-känsla och surrealism i perfekt förening.

 

3. ”Cirkeln” (18/2)

Äntligen dags för filmatiseringen av den svenska fantasysuccén. Benny Andersson producerar tillsammans med sonen Ludvig Andersson. Ruth Vega Fernandez och Sverrir Gudnason i vuxenrollerna.

 

4. ”Fifty shades of grey” (13/2)

Missa inte. Men medtag egen skämskudde.

 

5. Mad Max: Fury Road (15/5)

Ut med Mel Gibson. In med Tom Hardy. Återstår att se om Tina Turner dyker upp, visslandes på ”Thunderdome”.

 

6. ”The imitation game” (16/1) och ”The theory of everything” (30/1)

Oscarvarning på dessa. Benedict Cumberbatch spelar matematikern Alan Turing i den första, Eddie Redmayne gör Stephen Hawking i den senare. Hög iq är alltså årets accessoar 2015.

 

7. ”Så ock på jorden” (4/9)

Är fortfarande traumatiserad efter scenen där Michael Nyqvist dog till tonerna av känslostark körmusik. Men måste ju ändå se uppföljaren till succén ”Så som i himmelen”.

 

8. ”The Hunger Games: Mockingjay - del 2” (18/11)

Vill egentligen inte att det ska vara slut, men längtar ändå ihjäl mig efter den här finalen på en helt fantastisk filmserie.

 

9.”Child 44” (17/4)

Sverige drog till Hollywood och gjorde det här kärleksbarnet. Daniel Espinosa, Noomi Rapace, Joel Kinnaman och Fares Fares i en och samma rulle. Bland annat Ridley Scott har producerat.

 

10. ”Trevligt folk” (28/1)

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson filmdebuterar i regi av Karin af Klintberg (”Historieätarna”) Supertaggad på detta!

 

Dessutom: Kommer ”Jönssonligan” tillbaka, En ny Bond-film ser dagens ljus, Robin Williams syns på vita duken i uppföljaren till ”Natt på museet”, man gör ett nytt försök till att reboota ”Terminator” – den här gången med Arnold Schwarzenegger. Det blir en ny ”Avengers”-film, uppföljare till ”Jurassic park” och ”Bourne”, och på juldagen får vi se Rolf Lassgård i ”En man som heter Ove”.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!