Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Maria Blom: "Jag tar temperaturen på nuet"

Regissör Maria Blom: "Medan "Masjävlar" var som att sticka ner fingret bland masarna och deras kynne, så är den här mer som att jag sticker ner fingret i samtiden och tar temperaturen på nuet." Foto: All Over Press
Maria Sid i "Hallåhallå". Foto: Peter Widing

Tio år efter succéfilmen "Masjävlar" återvänder regissören Maria Blom till Dalarna i sin nya film.

Med "Hallåhallå" vill hon berätta en historia som ger hopp om människan.

- Medan "Masjävlar" var som att sticka ner fingret bland masarna och deras kynne, så är den här mer som att jag sticker ner fingret i samtiden och tar temperaturen på nuet, berättar Maria Blom.

Maria Bloms filmer

"Masjävlar", 2004

"Nina Frisk", 2007

"Fishy", 2008

"Hallåhallå", 2014

För tre år sedan började Maria Blom att skriva manuset för "Hallåhallå". I dag har filmen premiär, något som manusförfattaren och regissören har längtat efter.

- Den här filmen ska verkligen träffa publiken. Det är då den börjar leva, säger hon.

Filmen spelades in i under 35 dagar och blev klar tidigt i höstas. Precis som regissörens succéfilm "Masjävlar" utspelar sig "Hallåhallå" i Dalarna, där hon också bor och lever.

- Jag ville göra något på hemmaplan. "Masjävlar" handlade ju om Dalarna, det gör ju inte den här filmen. Den här handlar mer om en medelstor svensk stad och skulle kunna utspela sig var som helst. Medan "Masjävlar" var som att sticka ner fingret bland masarna och deras kynne, så är den här mer som att jag sticker ner fingret i samtiden och tar temperaturen på nuet, berättar Maria Blom och fortsätter:

- Det här är en väldigt kärleksfull och snäll film och det tror jag ligger rätt i tiden. Jag vill med den här filmen berätta en historia som ger hopp om människan. Om att se det enkla i livet och kärleken.

Mycket fokus på rädsla

Orsaken till att hon ville göra en hoppfull film är bland annat för att det skrivs och fokuseras så mycket på rädsla just nu.

- Jag vill berätta om samtiden och att folk har blivit lite oroliga. Det är mycket om att man ska sköta sig själv. Livet kan vara lite lättare om man tar hjälp av andra, säger hon.

Att låta filmen utspela sig i sitt hemlandskap var ett naturligt val för regissören.

- Man får en bra ingång i skivandet när man sitter på den platsen man skriver om och man kan gå runt i miljöerna, berättar hon.

Om att hitta sig själv efter en separation

Huvudkaraktären Disa kom till efter att Maria Blom läst om att undersköterskor är ett av Sveriges vanligaste yrke och av sin fascination för hur nattarbetare styr upp sina liv. En av frågeställningarna hon ställde sig var "Hur blir man sig själv på nytt efter en separation?", berättar hon. Och efter att hon sett Maria Sid gestalta karaktären visste hon att hon att hon hade hittat sin Disa.

- Maria har något, hon har så många skikt och så många djup. Jag castade henne som en tvärtomgrej. Jag såg henne som en stark och präktig finsk kvinna och undrade vad som händer om jag sätter henne i en jagsvag roll, berättar Maria Blom.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!