När Ulf Malmros gör film är det han som bestämmer, menar han bestämt. Hans nya projekt är filmen "Flickan från mars", som bästa kompisen ­Michael Nyqvist ska spela huvudrollen i. Här syns Malmros med Expressens Malin Roos. Foto: Malin Roos
När Ulf Malmros gör film är det han som bestämmer, menar han bestämt. Hans nya projekt är filmen "Flickan från mars", som bästa kompisen ­Michael Nyqvist ska spela huvudrollen i. Här syns Malmros med Expressens Malin Roos.  Foto: Malin Roos

Malmros: Kommer aldrig att bli folklig

Publicerad

CANNES. Hans filmer har setts av över en miljon svenskar på bio och några av replikerna ur "Smala Sussie" och "Bröllopsfotografen" är att betrakta som bevingade.

Ändå:

- Jag kommer aldrig att bli folklig, säger Ulf Malmros­ - och avslöjar hur hans nästa film med dödspolaren Michael Nyqvist kom till över omkullvälta flaskor i Paris.

Regissören från Molkom är på Rivieran för "möten", både riktiga och några av mest social karaktär.

Den 1 april börjar inspelningarna av Ulf Malmros nya långfilm, som han nu avslöjar kommer att heta "Flickan från mars", och där Michael Nyqvist har huvudrollen.

Han visar "pitchen" i sin mobiltelefon:

"När den självupptagne Martin får en stroke och inte längre vet vem han är, passar hans dotter på att göra om honom till den pappa hon alltid saknat".

- Micke spelade in "Mission Impossible" och jag var i Paris och hälsade på. Vi hade käkat en kväll och jag visade honom min pitch. Han slog näven i borden så flaskorna välte och sa "Den rollen vill jag göra!"

"Går ingen nöd"

- Det är ju ett jävla hallå med honom borta i Hollywood och det går ingen nöd på Micke ekonomiskt tror jag, men han lägger saker åt sidan, för han vill göra detta nu.

Att det blir ett drama, betyder det att det är slut på det roliga?

- Det är drama, men den ska både vara gråtmild och ha komik som jag tänkt mig.

- Jag är jätteglad för de filmer jag har gjort, men samtidigt har jag haft massa projekt genom åren som har varit åt sci-fi, med twister "vad är dröm och vad är verklighet?" som jag har fått nej på i Sverige.

- För sin egen skull måste man våga sätta pick-upen på ett annat spår.

Kjell Bergqvist som varit med i alla dina filmer är petad, hur tar han det?

- Han vet hur det funkar, och det här kom upp som Mickes och mitt projekt. Jag måste också pröva lite nya skådespelare. Men Micke och jag har blivit bästa kompisar också, och det underlättar ju.

Gör det det? Finns det inte ­risker också med att jobba med sina polare?

- När vi gjorde "Bäst i Sverige" kände vi inte varandra, nu umgås vi familjevis och hörs varje dag. Jag tänkte lite på hur det skulle bli... men jag är ganska hård, och jag tror att det går att gå på ännu hårdare om man känner varandra. Lite bråk piggar bara upp, säger Ulf Malmros och ler.

"Ett långt snack"

- Jag tror på en regissör som bestämmer. Alla hatar mesiga chefer. Inte för att jag är pennalistisk utan för att det ska bli bra.

- Jag vet att det finns regissörer som inte vågar regissera, där skådespelarna tar över, och skådespelare som står och hittar på manus när man filmar, det blir inget bra, säger Malmros och medger att hans hårda hand skrämt bort folk.

- Ja, det vet jag. Jag vet att det finns folk som inte vill jobba med mig. Mest tekniker.

Skulle du kunna regissera, låt säga... Mikael Persbrandt?

Han avvaktar i två sekunder.

- Jag skulle nog i så fall behöva ta ett långt snack och ha ett muntligt kontrakt på vem det är som bestämmer. Kommer man bara överens så kan jag jobba med vem som helst. Men det går inte att ha skådespelare som står på plats och krånglar och har ångest, för då är det jag som får stryka massa andra scener. Det kostar för mycket.

- Men Persbrandt har jag hört att han är väldigt lättjobbad.

Vi som följer dig på Twitter­ förstår att du ser extremt mycket film?

- Ja, jag ser 350 filmer om året varav 100 på bio. Men jag har valt bort tv, jag ser "Let's Dance" och "På spåret" och så, men mycket hellre film.

"Det blev tvärtom"

Ulf Malmros har ofta använt sin uppväxt i Värmland som språngbräda och karaktärerna har inte alltid framstått som vassaste kniven i lådan. Vi pratar om "Smala Sussie" där Tuva Novotny ser det som en livsavgörande upplevelse att ha sex på en motorhuv med Banarne.

- I "Smala Sussie" är de jävligt bonniga. Jag trodde att jag aldrig mer skulle åka hem, men det blev tvärtom. Alla kände nån som var precis så, men det var inte de själva...

- De gillar mig. Jag var där i helgen.

Men dialekten har du slipat bort?

- Ja, det är oerhört pinsamt, haha. Men att komma till Stockholm med byfånedialekt, då var man antingen gullig eller så skrattade de åt en. Det gick inte.

Okej, nåt annat, varför är du så arg på twitter?

- Är jag det, tycker du det?! Fan, det vill jag inte vara.

- Men jag har alltid sagt vad jag tycker och det är väl det dummaste man kan göra. Men jag klarar inte av när det är för kletigt "Åh, solen skiner och jag är så glad yeah yeah yeah".

"Inte de ingredienserna"

- Det är så puckat, hur är det med förståndet?

- Det är därför jag aldrig kommer bli folklig även om mina filmer är folkliga, jag har inte de ingredienserna, säger Malmros och fortsätter:

- Jag äcklas av mig själv om jag hycklar, samtidigt är jag jätte­glad om andra människor hycklar och inte säger rakt ut vad de tycker om mig,

- Men jag är ingen strulputte på nåt jävla sätt. Jag levererar alltid på tid och tycker om ordning och reda och folk som passar tiderna.

- Jag har ju sparkat Thorsten Flinck en gång...

Fokus nu ligger på inspelningarna av "Flickan från Mars" men Ulf Malmros med bland annat hyllade "Mäklarna" i bagaget har inte släppt tv.

- Jag håller på med en tv-serie så mycket kan jag äga, och det blir komik.

Inte helt slut på det roliga alltså.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag