Malin Crépin blir Annika Bengtzon i sex nya filmer

Publicerad
Uppdaterad
Den nya Annika Bengtzon är skådespelerskan Malin Crépin, 31.
- Annika är driven, passionerad och hudlös samtidigt som hon har mycket skinn på näsan, säger Crépin som ska spela Liza Marklunds hjältinna i sex nya filmer.
Mest känd är Malin Crépin för sin huvudroll i "I skuggan av värmen" (2009) där hon spelade heroinisten Eva mot Joel "Snabba cash" Kinnaman.
Hon har också gjort tunga teaterroller, inte minst för Lars Norén.
Ganska långt från Liza Marklunds brottsbekämpande journalisthjältinna Annika Bengtzon?
- Jag tycker faktiskt inte det. Det finns en hel del svärta i Lizas berättelser också, säger Malin Crépin.
Crépin säger att hon tog rollen för att hon helt enkelt tycker om Annika Bengtzon:
- Annika är befriande för att hon är alldeles för mycket, hon är kunnig och driven men samtidigt trubbig och klumpig. Det är kul att få gestalta en sådan människa. Det som talade emot var att alla redan har en bild av vem Annika är, det är skrämmande.

Skriver bok nio

Liza Marklund har skrivit åtta böcker om Annika Bengtzon och arbetar nu med den nionde. Två av dem, "Sprängaren" och "Paradiset", filmades för ett tiotal år sedan av Colin Nutley med Helena Bergström i huvudrollen.
De filmerna kommer inte att nyinspelas.
Varför inte, Liza Marklund?
- De två filmerna finns ju redan och står för sig själva. Jag vet inte varför (produktionsbolaget) Yellowbird väljer att göra så här, men jag bestämde mig tidigt för att ge bort ansvaret över hela produktionen till dem. Böckerna är mina barn, och filmerna är mina barnbarn. Det är inte mitt ansvar att uppfostra dem men jag är gärna med på det som är kul.

"Knivskarp sårbarhet"

Liza Marklund är synbart nöjd med valet av Malin Crépin som sin hjältinna:
- Det är en komplicerad roll att göra eftersom Annika är väldigt spretig - intelligent, ambitiös, obehaglig, gråtmild... Det krävs en skådis med den knivskarpa sårbarheten som Malin har för att fixa det.
Den Beck och den Wallander vi ser i dag ligger långt från böckernas original. Är du inte rädd att Annika Bengtzon ska urvattnas?
- Jag har tackat nej till flera andra förslag på bio- och tv-filmer. Till skillnad från de flesta Beck- och Wallanderfilmerna bygger de här på de böcker jag skrivit. Det finns inga planer på flera filmer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag