Lågbudgetfilmerna slår alla intäktsrekord

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En scen från filmen "Paranormal activity 2".

Glöm "Avatar". 

När det gäller att dra in mest pengar i förhållande till budget slår busbilliga "Paranormal activity" alla rekord  -  och nu kommer uppföljaren. 

Expressen har synat lågbudgetfilmerna som konkurrerar ut Hollywoods jättesatsningar.

Så har det hänt igen. En av världens mest framgångsrika filmer för tillfället är samtidigt en av de allra billigaste på biorepertoaren. Den här gången handlar det om "Jackass 3D". Under öppningshelgen i USA drog den tredje filmen om Johnny Knoxville och hans tossiga vänner in över 50 miljoner dollar. Detta kan jämföras med den nya  Bruce Willis-filmen "Red" som spelade ihop drygt 21 miljoner  -  samtidigt som den kostade tre gånger mer att göra.

Dyraste Jackass-filmen

 Med en budget på 20 miljoner dollar är "Jackass 3D" den överlägset dyraste titeln hittills  i sviten, med filmerna är ändå rena lågprisrullarna jämfört med det mesta som syns på filmvärldens topplistor. Den förra Jackass-filmen kostade 11 miljoner dollar och drog in 84. Den första filmen kostade fem miljoner och spelade in 79. Det är 16 gånger pengarna.

Jättevinster

 Snart är det även svensk biopremiär för "Saw 3D", det sjunde kapitlet i den ytterst lyckosamma skräckfilms-franchisen. De sex första filmerna har sammanlagt kostat 47 miljoner dollar och spelat in 735 miljoner världen över.

 Men när det handlar om att förvandla pyttebudget till jättevinst finns det sannolikt inget som överträffar den israeliske dataprogrammerarens Oren Pelis debut. 

 Hans skamligt billiga skräckis "Paranormal activity" kostade nämligen blygsamma 15 000 dollar för Peli att sätta ihop. I dagsläget har den spelat hem 193 miljoner dollar.

Alla former av rekord

 Sajten TheNumbers.com har tillämpat det ekonomiska begreppet return of investment på ett antal filmer. Man har alltså räknat på hur stor den ekonomiska utdelningen är i förhållande till den ursprungliga kostnaden. 

 När begreppet appliceras på "Paranormal  activity" slår den alla former av rekord. Filmen har gett tillbaka 655 505 procent av den ursprungliga kostnaden. Den klår därmed den obegripligt billiga dokumentären "Tarnation" från 2004 som kostade 218 dollar och inbringade drygt en miljon.

"Amatörestetiken passade"

 Nu i helgen är det global premiär för "Paranormal activity 2". Ingen förväntar sig att uppföljaren ens ska komma i närheten av nyss nämnda framgångar. 

 Men eftersom budgeten på 2,7 miljoner dollar allt jämt är så liten är det en smärre sensation om inte filmen blir en ekonomisk triumf.

 Oren Peli hoppas att hans stilbildande film ska kunna fungera som en inspiration.

 -  Ja, det vore förstås väldigt roligt om den fick Hollywood att våga satsa på lågbudgetprojekt, säger han till Expressen.

"Högst medveten lösning"

 Men själv har han inga planer på att nischa sig som lågbudgetregissör.

 -  Amatörestetiken passade till "Paranormal activity". Det var en högst medveten lösning eftersom jag finansierade filmen själv. Det blev billigt. I framtiden kommer jag att göra andra typer av filmer, säger han.

 Innebär då alla dessa billiga framgångssagor att Hollywood kommer att satsa mer aggressivt på lågbudgetfilmer i framtiden? Nja. "Pirates of the caribbean -  vid världens ände", är med sin budget på över 300 miljoner dollar historiens dyraste film. Men tittar man på graden av ekonomisk utdelning är den blygsam. Lite drygt tre gånger pengarna har den spelat in. Enligt Gary Susman på Entertainment Weekly är det en matematik som Hollywood föredrar.

"Fastnat i ett tänkande"

 -  De stora filmstudiorna har fastnat i ett tänkande som går ut på att de hellre riskerar 300 miljoner dollar för att tjäna 600 miljoner dollar på en typisk  actionrulle, än att riskera 4 miljoner för att tjäna 20 miljoner på ett  indieprojekt.

 Men det är en riskabel taktik. Tidigare i år stod det klart att filmbolaget Universal förlorat 80 miljoner dollar på jättesatsningen "The wolf man".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.