Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klassikermanuset refuserat

"Repmånad" var en slags uppvärmning till succén "Sällskapsresan eller finns det svenskt kaffe på grisfesten".

FAKTA

Lasse Åbergs egna kommentarer om skådespelarna i "Repmånad"


Lars Haldenberg: Hans Öberg, repgubbe. Medverkade i "Sällskapsresan"- filmerna där han spelade Bärsen. Mest känd för skämt där en gitarr av märket Fender förväxlas med en fender, den där luftfyllda plasttuben som hängs ut på båtens skrov.

Janne Carlsson: Oskar Löfgren, fastighetsmäklare, repgubbe. Var med i "Göta kanal 3", spelade trummor på Pughs Rogefeldts senaste album "Vinn hjärta vinn" och medverkade i "Stjärnorna på slottet" i fjol.

Ted Åström: Börje Larsson, furir. Fick också en roll i "Sällskapsresan". Medverkar även tillsammans med Lasse Åberg i Trazan och Banarne där han spelar Olyckan.

Weiron Holmberg - Tore Tallroth, repgubbe. Medverkade som Robban i "Sällskapsresan"-filmerna och gjorde rollen som Wall-Enbergs underhuggare Biffen i filmerna om Jönssonligan. Robert Gustafssons figur "Weiron i ottan" i tv-serien Nilecity 105,6, är i någon mån baserad på Holmberg. Har inte filmat sedan "Anderssons älskarinna" 2001.

Lennart Skoogh - Jonas "Gurkan" Gustafsson, repgubbe. "Han kom egentligen från reklambranschen och fick rollen för sitt stora skägg", enligt Åberg. Han är numera död.

Lasse Åberg - Helge Jonsson, televerksarbetare, repgubbe. Invigde senast en utställning med souvenirer i Kristianstad.

Lena Maria Gårdenäs-Lawton - Bea, journalist. "Naturskådis som egentligen var rockmusiker. Träffade henne härom året på Dunkers kulturhus i Helsingborg och då höll hon fortfarande på med musik", säger Åberg.

Ingvar Andersson - kapten Nils "Beethoven" Jönsson. "Skånsk komiker som medverkade i Bo Widerberg-film", enligt Åberg.

Agneta Prytz
- Jonssons mamma. Dog för snart två år sedan. Veteran som filmdebuterade redan 1947. Medverkade bland annat i "Utvandrarna"-filmerna.

Monica Dominique - Doris. Musiker som ofta medverkar i tv. I sällskap med maken Carl-Axel Dominique. Skrev förra signaturmelodin till "Rapport".

Thomas Ungewitter - Wickman. "Dog 2007 i en tragisk cykelolycka", berättar Åberg. Sista filmen blev HippHipps film om världsreportern Morgan. Thomas tillhörde Nils Poppes Fredriksdalsensemble under 14 somrar. Har han även medverkat i flera av Eva Rydbergs lustspel.

- Ja den var den första av de filmer jag gjort med en slags dokumentär humor, igenkänningshumor, berättar Lasse Åberg när han ser tillbaka på filmen som hade premiär 1979.
Känner du till att TV4 visar "Repmånad" på bästa sändningstid i kväll?
- Nej...
Hur känns det?
- Hedrande.
Hur kom "Repmånad" till?
- Ardy Strüwer och jag gjorde redan 1966 en film som hette "Oj oj oj" och den var en slags förlaga.
- Jag fick hjälp av Lars Mohlin med manuset till "Repmånad" men det refuserades tre, fyra gånger innan det antogs.
Vad minns du från inspelningarna?
- Till exempel att filmen gjordes med en tiondel så mycket pengar som i dag.
Hur ser du på filmen nu?
- Jag var hälften så gammal när jag gjorde den som nu. En del hade jag gjort annorlunda men på det hela taget är det en sympatisk film.
När såg du den själv senast?
- Det var jättelänge sedan.

Visas på TV4 klockan 20.00

Diskutera allt om filmen här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!