Foto: Per Wissing
 Foto: Per Wissing

Josef Fares hyllar pappa i ny film

Publicerad
Uppdaterad
I "Farsan" är Jan Fares mest sig själv.
Josef Fares låter sin pappa spela huvudrollen i sin nya film om kärlek, relationer och manlighet.
-Det här är den svåraste film jag har gjort, säger regissören.
Det märks att Josef Fares beundrar sin far. Och vice versa.
Och regissören hymlar inte med vad syftet med nya "Farsan" är:
-Det är en hyllning till farsan, så klart. Jag tycker att han är värd en hel huvudroll. Egentligen är det inte jättemycket av vår verkliga relation som speglas i filmen, men det är klart att den har inspirerat, säger Josef Fares och sneglar på sin pappa i soffan på hotell Rival i Stockholm där de båda tar emot pressen inför premiären på fredagen.
Runt "Farsan" rör sig olika parkonstellationer, allt från farsan Aziz egen son med fru till arbetskamraten Juan med hunden Dino. Den gemensamma nämnaren stavas svårigheter att kommunicera, att förstå varandra. Den svåra frågan om vad som är manligt, och vad som förväntas av en i relationer, är också, som ofta i Josef Fares filmer, central.

Kommunikation

Ett exempel är hur Aziz son Sami inte vågar berätta för farsan att han inte kan få barn, utan får sin fru Amanda att bära en fejkad gravidmage.
-Alltså det där med att farsan vill ha barnbarn är ju samma i verkliga livet...men inte mer. Annars har vi nog rätt bra kommunikation, eller hur?
Jan Fares tittar på sin son, lyfter på ögonbrynen och utbrister:
-Javisst! Och jag vill ha barnbarn, det är ju självklart.
Jan Fares är ingen novis i skådespelarsammanhang, utan har haft flera små roller i Josef Fares tidigare filmer. Mest känd är han kanske för sin medverkan i "Jalla jalla".
-Men jag är imponerad av farsans tålamod under inspelningarna nu, tidigare har det ju varit bara mindre roller. Han jobbar så att han lär sig alla repliker utantill, även de andra skådespelarnas, det är rätt ovanligt faktiskt, säger Josef Fares.
Jan Fares, som själv inte läser svenska, förklarar närmare:
-Jag samlar det i huvudet och sen behöver Josef bara säga ett eller några ord så kommer allt på en gång.

Svåraste filmen

Även om filmen är en komedi, och den marknadsförs som "en ny skön rulle", erkänner regissören att "Farsan" är det svåraste han gjort.
-Det handlar om djupa grejer liksom, samtidigt som det ska vara skoj, och enkelt. Det handlar om att få till rätt balans, ta det här med lösmagen på Amanda till exempel. Vi hade skrivit in i manus att hon skulle tappa den och såna grejer först, men det blev för flamsigt. Som om man inte tar filmens tema på allvar, och det ville inte jag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag