Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

James Franco tappade 10 kilo för sin roll "127 timmar"

James Franco leder den 83:e Oscargalan som går av stapeln natten mot måndag.
Foto: Kevork Djansezian

Rollen i "127 timmar" var rejält krävande för stjärnan James Franco. 

- Det är den mest intensiva roll jag någonsin gjort, säger han

James Franco har blivit Oscarsnominerad för sin roll i filmen som har svensk biopremiär på fredag. Filmen regisseras av Danny Boyle, mannen bakom den mångfaldigt Oscarbelönade "Slumdog millionaire".

 - Jag kunde aldrig se någon annan än James i den här rollen, säger Danny Boyle.

 Rollen är som Aron Ralston, mannen som under en utflykt i ett bergs- och ökenområde i maj 2003 ramlade ner i en ravin och fick sin högra hand fastnaglad under en nedfallande sten.

Ende skådespelaren

 Efter fem dagar - 127 timmar - lyckades han skära av sin arm med hjälp av en slö pennkniv.

 Ralstons bok "Between a rock and a hard place" ligger till grund för filmen. Arbetet med "127 timmar" slog allt det James Franco har gjort tidigare på film.

 - Jag var i princip den ende skådespelaren, min motspelare var kameran. Jag var tvungen att inleda med att börja med bergsklättring, gå på gym och sånt, säger han.

 - Och så var jag tvungen att gå ner i vikt. Aron tappade 20 kilo under de fem dagar han satt fast, men det var på grund av att han inte hade något vatten att dricka. Och att gå ner i vikt genom att dricka, det är fullkomligt livsfarligt. Jag gick ner ungefär 10 kilo innan vi började inspelningen, fast på annat sätt.

Mångsysslare

 Fast Danny Boyle menar att Franco inte ska klaga - han fick i alla fall sova bra under inspelningen.

 - Vi befann oss så långt ute i ödemarken att det inte gick att frakta kameror och sådant fram och tillbaka varje dag. Så alla vi andra sov i sovsäckar utomhus medan James flögs i helikopter till ett motell några mil bort.

 James Franco blir dubbelt aktuell på Oscarsgalan. Han ska nämligen vara värd för galan tillsammans med filmstjärnekollegan Anne Hathaway.

 James Franco är faktiskt en av filmvärldens mesta mångsysslare.

 Förutom skådespelare kan han även kalla sig regissör, konstnär och författare. Han gav nyligen ut sin första roman, "Palo Alto".

 - Det hjälper mig att bli av med den press som det innebär att göra film, säger han.

 - Jag behövde någonting annat, något där jag själv kunde kontrollera slutresultatet.

FAKTA

James Franco


Ålder: 32.
Född: Palo Alto, Kalifornien.
Bakgrund: Slog igenom i kultförklarade tv-serien "Nollar och nördar".
Filmroller, i urval: "Spider-man" (2002), "Spider-man 2" (2004), "American crime" (2007), "Spider-man 3" (2007), "In the Valley of Elah" (2007), "Pineapple express" (2008), "Milk" (2008), "Lyckan, kärleken och meningen med livet" (2010).


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.