Jake Gyllenhaal spelar muskelsvällande actionhjälte för första gången i "Prince of Persia". Foto: BUENA VISTA/ BULLS
Jake Gyllenhaal spelar muskelsvällande actionhjälte för första gången i "Prince of Persia".  Foto: BUENA VISTA/ BULLS

Jake Gyllenhaal längtar till Sverige

Publicerad
Uppdaterad
LONDON. Det finns just inget som Jake Gyllenhaal inte klarar av på vita duken. I "Prince of Persia" spelar han muskelsvällande actionhjälte för första gången. Men som privatperson finns det ett område där har han skändligen misslyckats sedan vi senast träffades. Att ta sig till släktens Sverige.
Jake Gyllenhaal fyller 30 år i år och har redan hunnit med att bli Oscarsnominerad. Det skedde 2006 för rollen som homosexuell cowboy i "Brokeback Mountain".
Och det är sådana seriösa roller han oftast haft. Någon Oscar lär han väl knappast få för sin roll som prins Dastan i Jerry Bruckheimers senaste megabudget produktion. Men skoj hade han:
- Jag ville göra något annorlunda och samtidigt ha kul när jag gjorde det, berättar han när vi träffas i London.
Och actionhjälte i en stor Hollywood-produktion har han aldrig varit. "Prince of Persia" är baserad på ett dataspel med samma namn och utspelar sig i antikens Persien (dagens Iran). En saga med prinsar och prinsessor, mystiska dolkar och tidsresor.
- Hittills har det inte gjorts någon bra film baserad på ett dataspel. Jag hoppas att vi gjort det.

Hänger på håret

Jake Gyllenhaal lärde sig prata med engelsk accent för rollen och byggde upp sin kropp ordentligt. Musklerna sväller imponerande. Men det var inte den tuffaste biten.
- Det var håret, säger han. Det tog mig sex månader. Ni har ingen aning om hur svårt det är att få hår att växa.
- Det gav mig muskler också. Schamponering är utmärkt för dina biceps. Det intensiva gnuggandet!
Jake Gyllenhaal kommer från en riktig Hollywood-familj där de flesta gjort karriär i filmbranschen. Han är exempelvis syster med Maggie Gyllenhaal, de två spelade emot varandra i kultfilmen "Donnie Darko".

Minns intervjun

Vi är ett tiotal internationella journalister som möter honom i London, men jag är förmodligen den enda som kan uttala hans namn rätt. Gyllenhaal är nämligen svenskt.
Det finns cirka 50 Gyllenhaalare i USA och alla härstammar från Anders Leopold Gyllenhaal som utvandrade till USA 1866.
Det gjorde att Expressen fick upp ögonen för Jake redan 1999. Jag stämde träff med honom på en restaurang i New York och den då 19-årige studenten hade precis haft en av huvudrollerna i filmen "October sky".
På den tiden gick det att stämma träff på stan. Då tjänade jag förmodligen mer pengar än han och jag tog lunchen på min nota.
Men sedan tog karriären fart. I dag är han en svåråtkomlig megastjärna.

Gillar att laga mat

- Jag minns den intervjun, utbrister han. Du frågade bland annat om vilken min favoritgrupp från Sverige var.
Så sant, så sant. Vill minnas att han hade väldiga problem att nämna några, men han körde i alla fall en Volvo 240.
Har du kvar Volvon?
- Nej, nu kör jag en Audi, svarar han och min tyska kollega jublar.
För han medger med lite generad min att han fortfarande inte tagit sig till Sverige.
- Jag vet faktiskt inte vad jag ska säga om detta. Det är generande. Men jag skulle verkligen vilja åka dit med min syster och se landet.
Det visar sig dock att han har ett intresse med tydlig Sverige-koppling.
- Jag är väldigt intresserad av att laga mat. Så fort jag kommer till en ny stad så vill jag besöka den lokala marknaden.
- Jag köper massor av kokböcker också. Däribland fler olika svenska kokböcker.
Så vad är din svenska favoriträtt?
- Jag älskar köttbullar.
Han skulle bara veta hur bra de smakar i Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag