”Isle of dogs” – en charmigt ful och tilltufsad byracka

Publicerad

Det är nog bara Wes Anderson (”The grand Budapest hotel”) som kan korsa en dystopi med en hundkomedi, och komma undan med det. ”Isle of dogs” är en charmigt ful och tilltufsad byracka, tydligt präglad av hipsterregissörens udda mix av lekfullhet, vintagekänsla, diktaturnostalgi och shabby chic asymmetri. Som kitschig saga för vuxna lär den irritera somliga, men hos mig väcker den främst en barnslig förundran att storögt drömma i.

Filmen är stop motion-animerad på ett medvetet skevt och hackigt sätt à la gammal dockfilm. Den Kabuki-inspirerade stilen rörs ihop med japanska målningar och underbart hypnotiskt dundrande trummor. Platsen är staden Megasaki, i en snar framtid där metropolens kattälskande borgmästare Kobayashi beslutat att deportera samtliga hundar från sitt låtsasdemokratiska samhälle. Hundarna har mystiskt drabbats av hundinfluensa och nosfeber, och skickas därför med folkhälsan som förevändning, till den närbelägna sopön. Det är en förgiftad plats, inte helt olik kolonierna i ”The handmaid’s tale”, där överlevnad knappt är möjlig, och där hundarna slåss över kött fullt med maskar. (Nej, det här är inte direkt tecknat för barn.)

Men en så en dag kraschlandar borgmästarens skyddsling, 12-årige Atari, på ön. Han är på jakt efter sin trogne vakthund Spots, och de andra hundarna bestämmer sig för att hjälpa ”den lille piloten” i hans odyssé.

 

Så bra är Isle om dogs

Animerat

ISLE OF DOGS

USA. Av Wes Anderson. Med röster av Bryan Cranston, Edward Norton, Bill Murray, Jeff Goldblum,  Frances McDormand, Scarlettt Johansson. Längd: 1:41. Från: 7 år.

Yoko Ono gör en av rösterna i filmen

”Hundarnas skall har översatts till engelska”, medan samtliga människor pratar japanska som ibland översätts av en amerikansk utbytesstudent, en offentlig tolk eller en översättningsmaskin. Det är bara en av filmens alla egenheter, vid sidan av att exempelvis låta artisten, konstnären och fredsaktivisten Yoko Ono göra rösten till en radikal forskare med namnet Yoko Ono. Rollistan är sedvanligt en styrkedemonstration, och hundarna får gemytligt liv tack vare bland andra Bryan Cranston, Bill Murray, Jeff Goldblum och Scarlett Johansson.

De talar sins emellan på ett lojt vardagligt sätt som sänder välbehagsrysningar genom hårbotten. Tänk känslan av att få flyta i en mjuk flod, satt i rörelse av allt från brutala robothundar till studentuppror.

Om livet som hund är så här okomplicerat handfast, vill jag omedelbart snickra mig en egen dockteater där jag kan odla päls och vara någons trogna bästa vän.

 

LÄS MER: ”Avengers: Infinity war” får en att tappa andan

 

Fakta om filmen

Wes Anderson är kanske främst känd för ”The grand Budapest hotel” (2014) som Oscarsnominerades för bästa film, regi och manus,

Hans egensinniga filmer har ända sen ”The royal Tenenbaums” attraherat en hel liten armé av Hollywoodkändisar.

”Isle of dogs” är inget undantag. I rollistan hittar vi bland andra: Bryan Cranston, Edward Norton, Bill Murray, Jeff Goldblum,  Frances McDormand, Scarlettt Johansson, Yoko Ono, Greta Gerwig, Harvey Keitel, F. Murray Abraham, Liev Schreiber och Angelica Huston. 

Men den kitschiga stilen delar filmfansen, och medan vissa dyrkar Wes Anderson, så hatar andra den skyhöga hipsterfaktorn som är förknippad med regissören.

Bland hans tidigare filmer hittar vi även ”Life aquatic, Darjeeling limited, Moonrise kingdom, och den animerade ”Den fantastiska räven”.

Förra julen gjorde Wes Anderson även en reklamfilm för H&M i sin karaktäristiska stil.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag