”Isle of dogs” – en charmigt ful och tilltufsad byracka

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Det är nog bara Wes Anderson (”The grand Budapest hotel”) som kan korsa en dystopi med en hundkomedi, och komma undan med det. ”Isle of dogs” är en charmigt ful och tilltufsad byracka, tydligt präglad av hipsterregissörens udda mix av lekfullhet, vintagekänsla, diktaturnostalgi och shabby chic asymmetri. Som kitschig saga för vuxna lär den irritera somliga, men hos mig väcker den främst en barnslig förundran att storögt drömma i.

Filmen är stop motion-animerad på ett medvetet skevt och hackigt sätt à la gammal dockfilm. Den Kabuki-inspirerade stilen rörs ihop med japanska målningar och underbart hypnotiskt dundrande trummor. Platsen är staden Megasaki, i en snar framtid där metropolens kattälskande borgmästare Kobayashi beslutat att deportera samtliga hundar från sitt låtsasdemokratiska samhälle. Hundarna har mystiskt drabbats av hundinfluensa och nosfeber, och skickas därför med folkhälsan som förevändning, till den närbelägna sopön. Det är en förgiftad plats, inte helt olik kolonierna i ”The handmaid’s tale”, där överlevnad knappt är möjlig, och där hundarna slåss över kött fullt med maskar. (Nej, det här är inte direkt tecknat för barn.)

Men en så en dag kraschlandar borgmästarens skyddsling, 12-årige Atari, på ön. Han är på jakt efter sin trogne vakthund Spots, och de andra hundarna bestämmer sig för att hjälpa ”den lille piloten” i hans odyssé.


Så bra är Isle om dogs

Animerat

ISLE OF DOGS

USA. Av Wes Anderson. Med röster av Bryan Cranston, Edward Norton, Bill Murray, Jeff Goldblum,  Frances McDormand, Scarlettt Johansson. Längd: 1:41. Från: 7 år.

Yoko Ono gör en av rösterna i filmen

”Hundarnas skall har översatts till engelska”, medan samtliga människor pratar japanska som ibland översätts av en amerikansk utbytesstudent, en offentlig tolk eller en översättningsmaskin. Det är bara en av filmens alla egenheter, vid sidan av att exempelvis låta artisten, konstnären och fredsaktivisten Yoko Ono göra rösten till en radikal forskare med namnet Yoko Ono. Rollistan är sedvanligt en styrkedemonstration, och hundarna får gemytligt liv tack vare bland andra Bryan Cranston, Bill Murray, Jeff Goldblum och Scarlett Johansson.

De talar sins emellan på ett lojt vardagligt sätt som sänder välbehagsrysningar genom hårbotten. Tänk känslan av att få flyta i en mjuk flod, satt i rörelse av allt från brutala robothundar till studentuppror.

Om livet som hund är så här okomplicerat handfast, vill jag omedelbart snickra mig en egen dockteater där jag kan odla päls och vara någons trogna bästa vän.


LÄS MER: ”Avengers: Infinity war” får en att tappa andan


Fakta om filmen

Wes Anderson är kanske främst känd för ”The grand Budapest hotel” (2014) som Oscarsnominerades för bästa film, regi och manus,

Hans egensinniga filmer har ända sen ”The royal Tenenbaums” attraherat en hel liten armé av Hollywoodkändisar.

”Isle of dogs” är inget undantag. I rollistan hittar vi bland andra: Bryan Cranston, Edward Norton, Bill Murray, Jeff Goldblum,  Frances McDormand, Scarlettt Johansson, Yoko Ono, Greta Gerwig, Harvey Keitel, F. Murray Abraham, Liev Schreiber och Angelica Huston. 

Men den kitschiga stilen delar filmfansen, och medan vissa dyrkar Wes Anderson, så hatar andra den skyhöga hipsterfaktorn som är förknippad med regissören.

Bland hans tidigare filmer hittar vi även ”Life aquatic, Darjeeling limited, Moonrise kingdom, och den animerade ”Den fantastiska räven”.

Förra julen gjorde Wes Anderson även en reklamfilm för H&M i sin karaktäristiska stil.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.