Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Into the woods"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Into the woods" får tre getingar av Expressens recensent.
Foto: Peter Mountain
Meryl Steep i "Into the woods".
Foto: Peter Mountain
Johnny Depp.
Anna Kendrick i "Into the woods".
Foto: Peter Mountain

En ironisk fantasymusikal baserad på ett knippe Bröderna Grimm-sagor som "Rödluvan", "Askungen", "Jack och bönstjälken" och "Rapunzel", det låter ju lite som att sluka hela lösgodishyllan i en förvirrad tugga.

Men till grund för denna bisarra saga ligger succémusikalen ”Into the woods” av Stephen Sondheim från 1987. Ett verk som brukar omges av en vuxen tyngd, men som här passerats genom ett familjevänligare Disney-filter.

Visuellt är det lite som att förflytta Hobbit-skogen till Broadway-scenen. Fantasy-läckert, fast med ordvrängande musikallåtar som skrytmaterial i stället för specialeffekter.

Blottade bröst

Den här filmen förutsätter en viss (hat)-kärlek till musikalgenren eller åtminstone en beundran för Meryl Streep. Hon är som vanligt briljant, och gnistrar på mer än ett sätt som sjungande häxa som lovar att häva förbannelsen som gjort bagaren (James Corden) och hans fru (Blunt) barnlösa. Bara hon inom tre midnätter får ett visst antal föremål, och på så vis korsas bagarparets vägar med de andra sagofigurernas.

Berättelsen letar sig snabbt ut på oanade stigar. Askungen (Kendrick) är i själva verket inte alls så förtjust i prinsen (Pine) som i sin tur visar sig vara allt annat än en svärmorsdröm. Dramatiska numret ”Agony” där filmens två prinsar placerats i ett vattenfall med blottade bröst, är en fantastisk drift med genren. Men det ställer också frågor om för vem den här filmen är till?

Lite för snällt

Det är lite för snällt för att helt och hållet roa vuxna, men inte tillräckligt på allvar, för att passa barn.

Fast sätter sig, det gör den. Det tar dagar för min hjärna att sluta göra hoppsasteg till den äppelkäcka musiken. På gott och ont kan man säga.

Så bra är skådespelarna

Meryl Streep

Alltså hur gör den här kvinnan för att så totalt äga varje roll hon nuddar vid? Att göra häxan är alltid en utmaning, och Streep fixar henne med helt perfekt avvägda mått av läskighet och glimt i ögat.

Chris Pine

Den här annars så Hollywoodputsade saken är faktiskt väldigt kul som sliskig och inte särskilt trogen prins. Och vet ni, han kan sjunga också!

Anna Kendrick

Det är ju precis så här Askungen ska vara: Lite butter, smart och halvsugen på prinsen. En förebild för alla småflickor därute.

Johnny Depp

Lite blir han ju en parodi på sig själv. Men jo, det är ändå kul att se Depp som slajmig varg, fråga vad Rödluvan har i korgen och sen yla mot månen.

BIO

Into the woods

Musikal

Av Rob Marshall.

Med Meryl Streep, Emily Blunt, Anna Kendrick, Johnny Depp, Chris Pine.

Längd: 2:05.

Från: 7 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.