I am legend

Publicerad
Uppdaterad
USA. Av Francis Lawrence. Med Will Smith. Längd: 1.41.
SCIENCE FICTION

I ett postapokalyptiskt New York vandrar en ensam människa omkring bland hjortar, lejon och övergivna bilar om dagarna. Nätterna tillbringar han gömd i badkaret bakom stålförsedda dörrar och fönster – de andra överlevande efter det virus som utplånat mänskligheten har nämligen förvandlats till hungriga zombier.
Will Smith bär hela filmen på sina axlar som den ensamma forskaren Robert Neville som försöker hitta botemedlet på zombie-smittan.
Och som han bär. Känsligt, fint, våldsamt, engagerat, tokigt, roligt, läskigt och smart.
Men det blir lite enahanda att bara möta dator-zombierna så tankarna vandrar till både ”28 dagar senare”, ”Signs”, ”Cast away” och tidigare filmatiseringar av  Robert Mathesons romaner (”Last man on earth” från 1964 och ”Omega man” från 1971).
När det sedan är dags för final tar den slut lite abrupt och irriterande kvasivetenskapligt. Men musikvideoregissören Lawrence, som också gjorde misslyckade ”Constantine”, gör så maffiga iscensättningar i början att det är okej ändå.
Jenny Rickardson
Jenny Rickardson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag