Helena af Sandeberg är aktuell med inte mindre än fem filmer. Foto: Christian Örnberg
Helena af Sandeberg är aktuell med inte mindre än fem filmer.  Foto: Christian Örnberg

Helena af Sandeberg: Han får inte se filmen

Publicerad

Helena af Sandeberg är aktuell med fem filmer i år.

I "Blondie" fick hon ett nytt kompisgäng i motspelarna Marie Göransson, Carolina Gynning och Alexandra Dahlström. I nu bioaktuella "Mörkt vatten" utmanar hon sig själv genom många sexscener.

- Jag har verkligen sagt till min pappa att han inte får se filmen.

De åttaåriga pojkar som skickar beundrarbrev till Helena af Sandeberg, 40, efter att ha sett henne i "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö" bör nog vara med på samma lista som Helenas pappa, alltså de som inte får se "Mörkt vatten". Det är en brutal historia med mord, blod och väldigt många sexscener på 77 minuter.

- Det är alltid jobbigt att göra sådana scener. Man är inte så jävla kaxig då. Jag är ganska blyg för sådant privat, jag är absolut ingen sådan som spelar beachvolleyboll direkt, säger Helena.

"Ska kännas trovärdigt"

- Men när jag jobbar, har jag sagt ja till ett manus så gör jag vad fan som helst för att det ska kännas trovärdigt även om jag skäms. Men min pappa får ju bara aldrig se den här filmen, det går ju liksom bara inte.

Hade du några invändningar mot manus?

Klart jag hade invändningar, men jag förstod Rafaels tanke med det. Men sen kan man ju diskutera mängden på det. Men det är ju inte jag som klipper filmen.

Känns det som om det är för mycket?

- För mig känns det så klart som om det är för mycket. Det skulle nästan vad som helst ha gjort.

Slåss mot Eva Röse

Sexscenerna var inte den enda utmaningen med "Mörkt vatten". Skådespelarna gjorde även sina egna stunts i våldsscenerna. Och det blev mycket slagsmål för Helena, som samtidigt spelade in thrillern "Inte ens det förflutna", som har premiär om en månad.

- Där slåss jag mot Eva Röse. Inspelningarna höll på parallellt så jag slogs med Eva på natten och sen gick jag och hånglade med Sverrir (Gudnason) på dagen, säger Helena med ett skratt.

"Finns ett släktskap"

I Jesper Ganslandts "Blondie" spelar Helena mot Marie Göransson, Alexandra Dahlström och filmdebuterande Carolina Gynning. En brokig skara skådespelerskor som snabbt blev nära vänner.

- Det finns ett släktskap mellan oss. Vi pratar extremt mycket alla fyra. Det bara går i munnen på varandra. Jag känner det med alla och det tror jag att han visste om. Vi är så olika men det finns något likt med oss. Det är ett år sedan filmen gjordes men vi umgås fortfarande. Vi träffas och äter brunch.

Med de senaste svenska framgångarna i Hollywood, inte minst för Noomi Rapace, är frågan om Helenas egna Hollywooddrömmar så klart oundviklig.

"Orkar liksom inte åka dit"

- Det är klart att jag har haft Hollywooddrömmar, men det har kommit lite olägligt för mig för jag har min son. I sådana fall ska det nog hända för en som det hände för Noomi, att man har en film som banar vägen. Jag har blivit kontaktad av amerikanska agenter men jag orkar liksom inte åka dit och hänga och kämpa så där.

- Men om de ringer från Hollywood och säger vi betalar din biljett kan du komma och filma kommer jag inte tacka nej. Jag är nog också för tillfredsställd här hemma. De sista fem-sex åren har jag haft det otroligt bra. Jag har fått göra pangroller på scenen och har nu också fått göra pangroller på film, säger hon och tillägger snabbt:

- Men von Trier skulle jag nästa hugga av mitt finger för att få jobba med.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag