Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Harriet Andersson: "Ingmar Bergman var jävligt svartsjuk"

Harriet Andersson, här tillsammans med Kjell Gustafsson på årets Guldbaggegala. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
BERLIN. Med över 60 filmer på programmet är Ingmar Bergman störst på filmfestivalen i Berlin.
Skådespelerskan Harriet Andersson är på plats och hyllas i dagarna som hedersgäst.
- Jag finner det smickrande, säger Harriet Andersson som dessutom fyller år i dag.

FAKTA

HARRIET ANDERSSONÅLDER: 79.
FAMILJ: Dottern Petra och barnbarn. Har levt med bland andra regissörerna Ingmar Bergman, Gunnar Hellström och Jörn Donner.
KARRIÄR: Debuterade 1949. Blev tidigt förknippad med Bergman och spelar i bland annat "Sommaren med Monika", "Gycklarnas afton", "Sommarnattens leende" och "Viskningar och Rop". Har belönats med både Guldbagge och Hedersguldbagge. Syntes senast i "Morden i Sandhamn".

Som tonåring i femtiotalets Brooklyn gick Woody Allen på "Sommaren med Monika" i ett enda syfte - att få se Harriet Andersson naken. Sen var han fast. Han är säkerligen inte ensam. Bilden av Harriet Andersson med koftan lååångt neddragen över axlarna har lockat generationer till Bergmanfilmerna, och gör så än i dag.
- Det är fantastiskt att den gjordes 1952 och senast i dag kom det en bild med önskan om en autograf från en nittonåring, säger Harriet Andersson.

Applåderna studsar

Den stora biosalongen är fylld över brädden när Bergmans "Viskningar och rop" visas i Berlin. Det sitter till och med folk på golvet som verkar uppleva något närmast religiöst när Harriet Andersson kliver upp på scenen.
Applåderna studsar mellan väggarna. Harriet är avspänd och väcker skratt när hon skämtar om Bergmans svarta själ. Det märks att hon har varit med förr.
- Visst, det är roligt, men ibland känns det som att jag har kommit till ett vaxkabinett. Folk ska se "Sommaren med Monika" och så kommer jag. Då undrar man vad de tänker. Ha, ha. Ja, brösten sitter ju inte var de brukade sitta. Men jag lider inte av det, och jag tycker fortfarande att det är en bra film.

"Vara hycklande"

Av Bergmans beundrade skådespelare är det i dag inte många kvar i livet.
Ingmar Bergman själv dog sommaren 2007. Men Harriet vill inte påstå att hon sörjer honom, trots att de levde tillsammans i tre år.
- Det skulle vara hycklande. Det är så längesen.
Harriet Andersson och Bergman blev ett par i samband med "Sommaren med Monika". Harriet var då förlovad med Per Oscarsson, och Bergman var gift med Gun Grut.
- Det var lite underligt, du vet att han var fjorton år äldre och jag var rätt naiv när jag var 20 år. Han var ju bestämmande, men det var klart att jag kunde säga ifrån hemma.

"Jävligt svartsjuk"

När Bergman blev regissör på Malmö Stadsteater fick Harriet ändå snällt följa med.
- För att han skulle hålla ögonen på mig. Han var jävligt svartsjuk, det var han ju på alla. Det var inte så jävla pruttmuntert när jag tänker tillbaka på det.
När en hel värld vill komplicera Bergman och hans ångest, då vill Harriet närmast avdramatisera. Skippa analyserna.
- Det är klart att jag tar honom på allvar. Men någonstans tänker man att den där mannen levde jag faktiskt med i tre år.

"Snälla och rara"

Harriet vet att hon för alltid kommer att vara känd som Bergmanskådespelerskan. Det spelar ingen roll att hon har gjort över hundra roller och fortfarande är yrkesaktiv. 2003 spelade hon bland annat i Lars Von Triers "Dogville" mot Nicole Kidman och Lauren Bacall. Och nog var de lite imponerade över hennes prestigefyllda meriter.
- De var snälla och rara. Nja, Lauren Bacall var väl lite bitsk, hon ville väl upprätthålla sin status som stjärna.

Inte överens

Aktriserna kunde inte riktigt komma överens om när de skulle åka till sminket. Det slutade med att det fick bli i var sin bil.
- Lauren är ju lite äldre också. Alla har vi våra vanor
Ja. Och Bergman har blivit världsberömd för sina. "Dämonerna", som han kallade dem.
Små jävlar som Harriet klarat sig förbluffande oskadd från:
- Det är i alla fall inget som har satt några ärr i själen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!