Johannes Nyholm vann 800 000 kronor öronmärkta för framtida filmprojekt och en statyett signerad Ernst Billgren.
Johannes Nyholm vann 800 000 kronor öronmärkta för framtida filmprojekt och en statyett signerad Ernst Billgren.

Full 1,5-åring vann tävlingen

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Göteborgs Filmfestivals kortfilmspris "Startsladden" gick i år till Johannes Nyholms "Las Palmas".
- När min dotter ser den här filmen om 15 år kommer hon nog att ge mig en snyting, säger Johannes Nyholm.
Huvudrollen i "Las Palmas" spelas av Johannes Nyholms ettåriga dotter. Hon gestaltar Marja, en medelålders kvinna som inte behärskar det sociala spelet på solsemestern.
Det politiskt inkorrekta i att låta en ettåring halsa öl och dansa på bardisken samtidigt som samtliga av hennes motspelare består av marionettdockor gör filmen precis så galen och gapskratts-rolig som den låter.

Flera nominerade

Bland de nominerade fanns även Fijona Jonuzis "Girl" med bland andra Charlie Gustafsson ("Tusen gånger starkare") och Thomas Ljungman ("Låt den rätte komma in", "Patrik 1,5") i rollerna. En ungdomsfilm så knivskarp att den borde ses av samtliga svenska invånare under 30.
Fotonot: Du har chans att se samtliga filmer som nominerades till Startsladden på lördag klockan 10.00 på Bergakungen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag