Filmen ”The favourite” gör att man vill kasta sig över historieboken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Olivia Colman.
Foto: Atsushi Nishijima
Emma Stone.
Foto: Yorgos Lanthimos
Rachel Weisz och Olivia Colman.
Foto: © 2018 Fox Searchlight Pictures.

Du kanske tänker: "Åh, rädda mig från ännu ett tråkigt kostymdrama.” 

Tänk då om. 

”The favourite” är som en örfil i ansiktet på allt sövande livlöst som tidigare gjorts i genren. 

Den tiofaldigt Oscarsnominerade filmen är laddad med smuts, sex och dekadens, och berättad så rappt att man efteråt vill kasta sig över historieskrivningen om verklighetens Anna av Storbritannien (här spelad av Olivia Colman) och hennes hov i början av 1700-talet.

Anna var gravid 17 gånger, men inte ett enda av barnen överlevde, och i filmen har hon kompenserat för den tragiska förlusten med 17 kaniner i sovgemaket, varifrån hon på grund av sin frånstötande svåra gikt, även styr riket. Eller nja. I själva verket är det nog den mycket nära väninnan Lady Sarah Churchill (Rachel Weiz) som styr, medan resten av hovet äter tårta tills de kräks och har ankkapplöpningar på parketten. 

Så en dag anländer Sarahs kusin Abigail (Emma Stone) till slottet, i desperat jakt efter ett arbete. Men den initiala tjänsten som köksa blir kortvarig, när Abigail visar sig vara en intrigmakerska i nivå med Sarah själv. Snart är de tre damerna invecklade i ett triangeldrama av kärlek och makt, som det slår gnistor om. Inte bara för att miljöerna, kostymerna och fotot attraherar likt en förvriden version av ”Barry Lyndon”, utan för hur kvinnorna elegant pendlar mellan slug ondska och rörande sårbarhet. 

Det är lockande lättillgängligt, utan att ge avkall på vare sig det bisarra eller briljanta.


THE FAVOURITE

Dramakomedi


USA, Storbritannien, Irland. Av Yorgos Lanthimos. Med Emma Stone, Olivia Colman, Rachel Weiz. Längd: 1:59. Från: 11 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.