Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Filmen om Gudrun Schyman kommer lagom till valspurten

Dokumentären "Gudrun". Foto: PÄR FREDIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PÄR FREDIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lagom till valspurten kommer filmen om Gudrun Schyman – ett utbyggt valmanifest, förvisso, men betydligt mer än så. 

Gudrun

Dokumentär

Sverige. Av Hampus Linder. Med Gudrun Schyman. Längd: 1.30. Från 7 år.

Den börjar i valrörelsen 2014, som inte tog Feministiskt Initiativ in i riksdagen men lite senare gav platser i Europaparlamentet. Och den fortsätter med idogt partibyggande här hemma och skapande av systerpartier utomlands – på det att feministerna ska bli en egen grupp vid europaparlamentet.

Gudrun Schyman är en utmärkt talare som vid glesa torgmöten och välbesökta ”home parties” framför ett ganska okontroversiellt budskap om jämlikhet. Svåra frågor om praktisk vardagspolitik slipper hon, och sitt kommunistiska förflutna ställs hon sällan till svars för.

Porträttet lever rimligt väl upp till sin underrubrik, ”Konsten att vara människa”, Dottern Anna, som växte upp med en ofta frånvarande mamma, har en del att säga. Inte minst om mammas alkoholism – att det var för barnens skull, som hon till slut tog tag i problemet, finner hon långt ifrån självklart. Politiken gick alltid först.

Så var det nog, och så verkar det fortfarande vara. Gudrun Schyman trivs i offentligheten och är vänsterns motsvarighet till Alf Svensson – en politiker de flesta gillar men inte självklart röstar på. 

Stora persondokumentärer, som ”Palme” och ”Bergman”, summerar avslutade livsverk. Gudrun Schyman är fortfarande mitt i steget. Okuvlig, övertygad om feminismens oundvikliga seger. Hampus Linder förmedlar henne med övertygande entusiasm.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!