Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Filmen Midsommar: Sanningen om byn i skräckfilmen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: GABOR KOTSCHY / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: GABOR KOTSCHY / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: GABOR KOTSCHY / AP TT NYHETSBYRÅN

Midsommar kommer den 10 juli i år.

Inte den svenska helgen, men väl skräckfilmen där ett amerikanskt par bjuds in till en uråldrig ritual i Hälsingland i Sverige på just midsommar. Bakom filmen står Ari Aster, regissören bakom ”Hereditary” från 2018. Och en av stjärnorna i Vilhelm Blomgren.

Men vad hände egentligen i byn Hårga? 

Vad handlar ”Midsommar” om?

Efter en familjetragedi reser Dani och Christian till Sverige för att försöka lappa ihop förhållandet. Det amerikanska paret är inbjudet av kompisen Pelle (Vilhelm Blomgren) till en midsommarfestival som bara arrangeras vart 90:e år.

De hamnar i Hårga i Hälsingland bland blonda unga män och kvinnor i vita kläder och en stor majstång i mitten. Här bjuds på midsommarmat, snaps och det blir sång och dans. 

Men det är något mycket fel i Hälsingland som långsamt blir ett slags ”Hell-singland”; helvetesland. Ska Dani och Christian komma därifrån levande?

https://youtu.be/l6XWuruEKVM

Detta är "Midsommar"

Svensk-amerikansk film i regi av Ari Aster som även gjorde ”Heredetary” 2018.

Biopremiär i USA den 3 juli och i Sverige 10 juli.

När har Midsommar svensk premiär?

”Midsommar” är en amerikansk film i regi av Ari Aster. 

Filmen har biopremiär i Sverige den 10 juli. Det är inte känt när den släpps på dvd eller kan streamas. I USA hade filmen premiär den 3 juli.

Florence Pugh spelade mot Alexander Skarsgard i tv-serier ”Little drummer girl”.
Foto: © 2018 Ink Factory and AMC Film Holdings LLC. Al

Vem spelar vad i filmen?

Jack Reynor, föd 1992, spelar Christian som tänkt bryta med Dani under ett år, men sedan ändrat sig när Dani drabbats av en familjetragedi. Reynor är en irländsk skådespelare, född i USA. Han har spelat i filmer som ”What Richard Did” från 2012 och ”Transformers: Age of Extinction” från 2014. 

Florence Pugh, född 1996, spelar Dani som drabbats av en familjetragedi innan hon bestämmer sig för att följa med till festivalen i Sverige. Hon debuterade i ”The Falling” från 2014 och har spelat olycklig hustru i indie-filmen ”Lady Macbeth” från 2016. Hon har även spelat Charlie i tv-serien ”Little drummer girl” mot Alexander Skarsgård.

Pelle, som lockar Christian och Florence till Sverige, spelas av Vilhelm Blomgren, född 1991, som också spelar huvudrollen i Lucas Moodysons HBO-serie ”Gösta”. Han spelade även klassföreståndaren i Jonas Gardells tv-serie ”De dagar som blommorna blommar”.


Regissören Ari Aster, ”Midsommar” är hans andra långfilm. Debuten är skräckfilmen ”Hereditary” från 2018. 

Svenska skådespelare i filmen 

”Midsommar” är fylld av svenska skådespelare. Bland andra Gunnel Fred, Liv Mjönes, Anna Åström, Louise Peterhoff, Anki Larsson, Katarina Weidhagen,  Björn Andrésen, Henrik Norlén, Johan Matton, Mats Blomgren, Lennart R. Svensson, Lars Väringer, Anders Beckman och Dag Andersson.

https://www.instagram.com/p/BzG12K1lH47/?utm_source=ig_web_copy_link

Var är filmen ”Midsommar” inspelad?

”Midsommar” har spelats in i Utah, USA och Budapest, Ungern. 

Finns Hårga i Hälsingland?

Hårga är en by i Bollnäs kommun i Hälsingland. Platsen är kanske mest känd för  Hårgadansen, en sägen om hur ungdomarna i byn dansade sig till döds.

Händelsen berättades först 1785 av en präst i Bollnäs. Enligt berättelsen samlades alla Hårgas ungdomar på logen en lördag kväll för att dansa. Under en dans avbryts musiken och ny spelman stiger fram ur skuggorna.  Han har en mörk hatt och under den syns ett par ”brinnande ögon”. Han spelar en fängslande låt som aldrig tidigare hade hörts. De som börjar dansa kan inte sluta. 

Vid gryningen när kyrkklockan ringer drar sig spelmannen i väg och ungdomarna dansar efter, upp på Hårgaberget. Där fortsätter de att dansa tills de dör och bara skeletten är kvar.

En del säger att den som är modig och ger sig ut en natt vid fullmåne kan höra spelmannens musik. Andra hävdar att man kan se märken efter ringdansen på Hårgaberget.

https://twitter.com/VogueRunway/status/1146506478930550785

Andrea Flesch är kostymtecknare och stylist från Budapest. Hon hyllas för kläderna i ”Midsommar”. 


Andra filmer om midsommar

■ Midsommardansen (1971)

■ Sommaren med Göran: En midsommarnattskomedi (2009)

■ Arne Dahl: En midsommarnattsdröm

■ Äntligen midsommar! (2009)

■ Mumintrollens farliga midsommar (2008)

■ En midsommarnattsdröm (1935) Efter Shakespeares pjäs.

■ En midsommarnatts sexkomedi (1982)

■ En midsommarnattsdröm (1983)

■ Midsomer Murders utspelar sig i byn Midsomer och har inget med Midsommar att göra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.